Mandatul de preşedinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie, dar războiul îl menține la putere

Mandatul de preşedinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie, dar războiul îl menține la putere

Mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie astăzi, 20 mai, după ce în urmă cu cinci ani câştiga alegerile prezidenţiale din Ucraina cu 73%, însă legea marţială instituită după declanşarea războiului de către Rusia nu permite convocarea alegerilor, scrie BBC.

„Pentru ucraineni, prioritatea este să câștige războiul și apoi să organizeze alegeri”, explică Anton Hrushetskyi, directorul Institutului Internațional de Sociologie din Kiev. “Prin urmare, ei nu pun la îndoială legitimitatea lui Zelenski”, adaugă acesta.

De cealaltă parte, Moscova pune la îndoială legitimitatea preşedintelui ucrainean. “Vedem aceste narațiuni din partea Rusiei și modul în care încearcă să impună în mințile occidentale gândul că Ucraina nu este o democrație”, explică Anton Hrushetskyi.

După un maxim de încredere de 90% după declanşarea războiului de către Rusia, Zelenski se mai bucură astăzi de aproximativ 65% încredere din partea ucrainenilor pentru a-i ghida în aceste vremuri.

Există, de asemenea, obstacole practice imense în ceea ce privește eventualele alegeri, nu în ultimul rând în condițiile în care Rusia ocupă o cincime din țară și cel puțin șapte milioane de ucraineni sunt forțați să trăiască în străinătate. Există, de asemenea, sute de mii de soldați care luptă pe linia frontului, notează BBC.

„Nu există un președinte alternativ”, afirmă renumitul scriitor ucrainean Andriy Kurkov.

Cu doar câteva luni în urmă, fostul comandant șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a fost prezentat ca un potențial rival al lui Zelenski. Cu toate acestea, după ce a fost demis și numit ambasador al țării în Marea Britanie, el a rămas tăcut pe frontul politic, deocamdată.

„Să devii președinte într-o manieră de showbiz și apoi să te afli în mijlocul unui război, nu este nimic ușor sau amuzant în asta”, spune Andriy. În 2022, după ce rușii au invadat Ucraina, autorul l-a comparat pe liderul ucrainean cu James Bond atunci când a refuzat ofertele de evacuare și a susținut cauza țării sale.

„Arată ca un James Bond foarte obosit. Mult mai în vârstă și puțin morocănos. Chiar dacă am avea alegeri mâine, va fi din nou Zelenski. Abia la sfârșitul războiului se vor schimba atitudinile și oamenii vor pune întrebări pe care le-au păstrat pentru timp de pace”, spune Andriy.

Andriy crede că sprijinul continuu al președintelui este alimentat de dorința de stabilitate, în ciuda unor frustrări.

Oleksandr Danyluk, care a făcut parte din echipa lui Zelenski, spune că „niciunul dintre noi nu știa ce ne așteaptă. Nu aveam nici cea mai mică idee”.

“Președintele Zelenski va conduce acest război într-un fel sau altul, fie că unora le place sau nu, fie că lui îi place sau nu, acesta este destinul său”.