Marcel Ciolacu anunță majorarea salariului minim pe economie și introducerea salariului minim european. ”Ca în Germania”

Marcel Ciolacu anunță majorarea salariului minim pe economie și introducerea salariului minim european. ”Ca în Germania”

Această reformă, potrivit liderului PSD, ar trebui să includă deduceri din impozit pentru angajații cu copii, precum și introducerea salariului minim european. Desigur, această reformă nu se poate face peste noapte, însă până atunci salariul minim în România va crește, din nou, de la 1 iulie 2024.

Planul premierului Marcel Ciolacu pentru salariații din România: deduceri din impozit pentru angajații cu copii și introducerea salariului minim european

Această măsură este necesară potrivit reprezentanților PSD, în condițiile în care o treime din angajații din România sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Mai mult, pentru a asigura predictibilitate antreprenorilor cu privire la viitoarele majorări ale salariului minim, PSD susține introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie 2025.

”Toată lumea știe că impozitarea muncii e cea mai mare în România. Mai ales impozitarea muncii la veniturile mici. Asta face diferența, de fapt, între noi și Europa. O treime dintre români în acest moment sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

O reducere a impozitării pentru salariul minim pe economie, așa cum e în Germania și în toate țările civilizate, restul au o impozitare progresivă după anumite praguri, ar duce, de fapt, să mărim de la o treime, să ajungem la jumătate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Antena 3 CNN.

Cu toate acestea, lucru subliniat de premierul Marcel Ciolacu, reforma trebuie să fie echilibrată și să țină cont de nevoile diferite ale categoriilor de venituri. Introducerea de deduceri la impozitarea muncii ar fi un sprijin real pentru dezvoltarea serviciilor cum ar fi sănătatea sau educația, se arată într-un comunicat al PSD.

Din punctul meu de vedere, trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii. Pentru că în acest moment, România, de exemplu, pilonul 2 de pensii, se mută o sumă din ce colectează statul în pilonul 2 de pensii, un lucru care duce o sustenabilitate a sistemului de pensii pe o perioadă medie și lungă.

E un efort bugetar de peste 1% din PIB. Dar ai sănătatea. Ai educația. În toate statele, aici dezvolți serviciile private la sănătate, educație și pensii private. Faci deduceri din impozitarea muncii, astfel încât omul să-și facă asigurare privată de sănătate, să contribuie la pensii private și pentru școală, grădiniță, afterschool. Toate aceste lucruri trebuie deduse din impozitarea muncii”, a explicat liderul PSD.

Ușor de înțeles, aceste deduceri ar trebui să fie aplicate în ”mod just și echitabil”, tocmai pentru a nu crea ”noi disparități între diferitele categorii de venituri”. În consecință, premierul Marcel Ciolacu subliniază importanța unei abordări progresive în această chestiune, care să țină cont de capacitățile financiare ale fiecărui român în parte.

”Dacă scazi în acest moment paușal la toată lumea, e total incorect. Pentru că una e să ai venituri de 20.000 de lei și una e să ai venituri de 3500 de lei. De fapt creezi o discrepanță și mai mare între cei cu venituri mici și cei cu venituri mari și nu dezvolți, se stă pe servicii”, a completat Marcel Ciolacu.

PSD susține introducerea salariului minim european în România, pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece din țară

Pe lista reformelor pregătite de Marcel Ciolacu și Partidul Social Democrat se numără și introducerea salariului minim european, de la 1 ianuarie 2025. Ar fi o măsură predictibilă pentru antreprenori, care vor putea să-și stabilească din timp politica salarială pentru toți angajații.

”Mai mult, stabilirea unui astfel de mecanism de creștere anuală a salariului minim din România, în funcție de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mult mai exacte, cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu și lung, pentru forța de muncă și pentru dezvoltarea afacerii”, mai precizează reprezentanții PSD.

Introducerea salariului minim european va fi benefică, arată PSD, pentru că va ”echilibra raportul dintre muncă și capital, va contribui la reducerea decalajelor sociale prin creșterea salariilor mici și medii și va asigura creșterea sustenabilă a pensiilor pe termen mediu și lung”. În condițiile în care mulți tineri pleacă din România tocmai pentru că sunt nemulțumiți de acest decalaj dintre salariul din România și cel din Uniunea Europeană, măsura i-ar putea determina pe aceștia să rămână în țară.

Așadar, dacă românii, implicit tinerii din această țară, vor avea salarii decente, la nivelul din Uniunea Europeană, mulți dintre ei nu vor mai avea motive să plece, cred social democrații. Un prim pas în implementarea mecanismului dorit de PSD și Marcel Ciolacu va fi făcut pe 1 iulie 2024, atunci când salariul minim va crește cu 400 de lei și va ajunge la 3.700 de lei brut. În consecință, salariul minim din ianuarie se va calcula în funcție de salariul mediu în plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *