Marcel Ciolacu, despre protestul din Noaptea Muzeelor: „La un asemenea șantaj nu răspund. Și eu sunt nemulțumit, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez copiii”

Marcel Ciolacu, despre protestul din Noaptea Muzeelor: „La un asemenea șantaj nu răspund. Și eu sunt nemulțumit, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez copiii”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri, 15 mai, cu trei zile înainte de Noaptea Muzeelor, că protestele muzeografilor care cer mai mulți bani sunt un „șantaj”, că totul se rezolvă prin dialog și i-a îndemnat pe angajații din muzee „să își facă serviciul pentru care sunt angajați”.

„Am avut o discuție cu doamna ministru al Culturii (n.red. Raluca Turcan). Și eu sunt nemulțumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez niște copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, o să fac un apel la dânșii să își facă serviciul pentru care sunt angajați… Și, prin dialog, deja am început discuțiile cu doamna ministru, cu domnul ministru al Finanțelor (n.red. Marcel Boloș)… Dar la un asemenea șantaj eu nu voi răspunde”, a afirmat Ciolacu într-o conferință de presă susținută în Portul Constanța.

Premierul a adăugat că singura cale corectă este ca în perioada următoare „să ne așezăm la masă” pentru negocieri, dar muzeografii trebuie până atunci „să își facă slujba pentru care sunt plătiți de către noi toți, cum și eu sunt plătit”.

„Înțeleg că este an electoral, înțeleg că există nemulțumiri, dar trebuie să avem și un dialog, și nu îmi aduc aminte până acum să nu fi stat cu vreo categorie la masă, decent și stând de vorbă punctual despre fiecare problemă. La șantaj, îi anunț oficial prin intermediul dumneavoastră că nu voi răspunde”, a punctat Ciolacu.

„Dacă e nevoie, voi apela la alți miniștri și mergem noi și avem grijă de muzee în Noaptea Muzeelor. Nu am nicio problemă”, a mai spus el.

Boicot în Noaptea Muzeelor

Mai multe muzee din întreaga țară au anunțat că vor fi închise pe 18 mai, în semn de protest față de salariile considerate mici.

În București, patru muzee au anunțat deocamdată că nu vor participa la evenimentul tradițional, este vorba despre Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului București și Muzeul Antipa.

Protest anunțat pe 18 mai în fața Guvernului

Angajații din muzeele și bibliotecile publice au procedat gradual. Mai întâi, pe 1 aprilie, au acuzat „tratamentul umilitor şi discriminatoriu” la care spun că sunt supuşi de 20 de ani.

Ei au cerut în principal egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9% din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

Pe 4 aprilie, au deschis seria de acțiuni de protest „față de situația dramatică în care se află” cu o grevă japoneză, acesta fiind primul pas înaintea grevei generale. Greva japoneză este o formă de protest în care angajații continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă. Ei au refuzat să depună eforturi suplimentare sau să lucreze în afara programului stabilit.

Pe 23 aprilie, sindicaliștii din Cultură şi Presă CulturMedia au transmis că membrii afiliați nu vor participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, pe 18 mai, „în semn de protest faţă de tergiversarea măsurilor promise” de Guvern, este vorba despre drepturile financiare. Ei au precizat că în aceeași zi vor organiza un miting de protest și vor chiar anularea evenimentului.

Reprezentanţii sindicatului CulturMedia le-au cerut tuturor angajaților din muzeele și bibliotecile din țară să se alăture grevei și să vină la protestul anunțat pentru 18 mai, la ora 19.00, în Piața Victoriei din București.