Marcel Ciolacu susține protejarea fermierilor în cadrul Politicii Agricole Comune. Liderul PSD subliniază abordarea României

Marcel Ciolacu susține protejarea fermierilor în cadrul Politicii Agricole Comune. Liderul PSD subliniază abordarea României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că Guvernul „susține în continuare alocarea unor resurse financiare consistente pentru sectorul agricol european în viitoarea Politică Agricolă Comună”.

Ce este Politica Agricolă Comună

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, context în care a purtat discuții despre situația în care se află fermierii din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, despre securitatea alimentară și viitorul Politicii Agricole Comune.

Politica agricolă comună (PAC) este o politică pusă în aplicare de Uniunea Europeană pentru a dezvolta și a sprijini agricultura în statele membre. Funcționarea și misiunile sale au evoluat de la crearea sa în 1962.

PAC este cea mai veche dintre politicile comune ale UE și, până în 2006 inclusiv, a fost cea mai importantă din politicile comune din punct de vedere al bugetului.

Prin Tratatul de la Roma în 1957, a fost pusă în aplicare în 1962. Obiectivele sale creșterea productivității agricole, asigurarea unui nivel de trai echitabil, stabilizarea piețelor, garantarea securității aprovizionării, asigurarea de prețuri rezonabile pentru consumatori. De atunci, au fost adăugate principiile respectării mediului, sănătății, siguranței și dezvoltării rurale.

Guvernul susține în continuare protejarea fermierilor

„În viitoarea Politică Agricolă Comună,  Guvernul României susține alocarea, în continuare, a unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european, pentru protejarea fermierilor și asigurarea competitivității Uniunii Europene pe piețele globale.

Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare care să ia în calcul atât aspectele economice, cât și pe cele sociale, inclusiv elementele de dezvoltare rurală. Este necesară simplificarea regulilor și mecanismelor de implementare ale Politicii Agricole Comune, astfel încât aceasta să se poată adapta mai ușor la evenimentele geopolitice și climatice neprevăzute”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii, potrivit unui comunicat al Guvernulu.

„Abordarea echilibrată a României”

Premierul a mai solicitat ca, în viitoarea PAC, „să nu mai existe diferențe între nivelul subsidiilor acordate la hectar statelor membre UE”, potrivit comunicatului.

Efectele războiului din Ucraina se resimt asupra fermierilor și agricultorilor din UE iar țara noastră a găsit soluții atât pentru tranzitul cerealelor ucrainene cât și la revendicările agricultorilor, fiind „salutată abordarea echilibrată a României”, potrivit executivului.

„Contăm în continuare pe un sprijin puternic din partea Comisiei Europene pentru monitorizarea atentă a evoluției comerțului cu produse agro-alimentare dintre UE și Ucraina, pentru a evita distorsiuni pe piața europeană care, implicit, ar afecta și producătorii români”, a spus Ciolacu în cadrul întrevederii, la care a participat și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Premierul și comisarul european au subliniat implicațiile la nivel social pe care le determină evoluțiile din agricultură, atât direct pentru cetățeni, cât și pentru fermieri și activitatea acestora. În acest context, cei doi oficiali au arătat că avantajul pe care UE îl are pe plan mondial, de cel mai mare exportator mondial de produse agricole, trebuie menținut și trebuie create condiții pentru ca fermierii europeni să poată, în continuare, să-și dezvolta activitățile”, mai precizează comunicatul Guvernului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *