Marea Britanie și SUA sancționează banda cibernetică rusă care a extorcat aproape 1 miliard de dolari de instituțiile occidentale de asistență medicală

Marea Britanie și SUA sancționează banda cibernetică rusă care a extorcat aproape 1 miliard de dolari de instituțiile occidentale de asistență medicală

Statele Unite și Marea Britanie au sancționat 11 membri ai unei rețele rusești de criminalitate cibernetică, care s-a aflat în spatele atacurilor cu virusul de tip ransomware Trickbot/Conti. Aceste atacuri au vizat infrastructura vitală și spitalele în timpul focarului de COVID-19, notează OCCRP, o rețea internațională de jurnaliști de investigație.

Se crede că grupul ar fi legat de serviciile ruse de informații și ar fi extorcat cel puțin 27 de milioane de lire sterline (33,68 milioane de dolari) de la 149 victime din UK și aproape 800 de milioane de dolari din instituțiile occidentale de asistență medicală și de la oricine s-a opus agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, arată Agenția Națională a Criminalității (NCA) din Marea Britanie.

Grupul a fost numit după virusul troian care a fost folosit pentru a bloca computerele victimelor, pentru a le fura datele și pentru a cere răscumpărări, după cum se arată într-un comunicat al trezoreriei SUA, mai notează OCCRP.

În perioada de vârf a epidemiei de COVID-19 din 2020, Gruparea Trickbot a lansat un val de atacuri ransomware împotriva spitalelor și a altor unități de asistență medicală din SUA – au perturbat rețelele de computere și telefoane și au creat o diversiune în rândul ambulanțelor. 

Cine se află în spatele atacurilor cibernetice

Unele dintre persoanele sancționate au fost implicate în management și achiziții, în timp ce altele erau programatori, dezvoltatori și administratori. Acestora le-au fost înghețate activele și au interdicții de călătorie atât în Marea Britanie, cât și în S.U.A.

Autoritățile au numit următoarele persoane: Andrey Zhuykov, Maksim Galochkin, Maksim Rudenskiy, Mihail Țarev, Dmitri Putilin, Maksim Khaliullin, Serghei Logunțov, Vadym Valiakhmetov, Artem Kurov, Mihail Cernov și Alexander Mozhaev.

„Acești criminali cibernetici prosperă pe baza anonimatului, mișcându-se în umbra internetului pentru a provoca pagube maxime și a stoarce bani de la victimele lor”, a declarat James Cleverly, ministrul de externe al Regatului Unit. Sancțiunile sunt menite să scoată din anonimatulgrupului, conform OCCRP.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *