Mărțișor 2024. Ce să nu oferi de 1 martie pentru că aduce ghinion și ceartă în casă

Mărțișor 2024. Ce să nu oferi de 1 martie pentru că aduce ghinion și ceartă în casă

Mărțișorul este un frumos obicei, care marchează sosirea primăverii și este sărbătorit pe data de 1 martie.

Primul martie a fost sărbătorit de secole ca începutul oficial al primăverii. Sensul cuvântului mărţişor este martie mic (martie dragă) şi există numeroase legende în spatele acestei date. De această sărbătoare tinerii oferă martisoare fetelor, atât iubitelor lor, cât și persoanelor feminine dragi lor care îi înconjoară.

 

Ce să nu oferi niciodată drept mărțișor

 

Evită-le pe cele cu forme ascuțite – Mărțișoarele cu forme ascuțite sunt asociate cu simbolul tăierii sau întreruperii legăturilor. Aceste obiecte pot fi percepute ca aducătoare de conflicte și nefericiri, așa că evită-le când alegi mărțișoare pentru persoanele dragi, scrie Click.
Obiecte care te pot duce cu gândul la moarte – Cruci, obiecte în formă de lacrimă sau alte simboluri asociate cu moartea sau tristețea pot aduce o energie negativă și trebuie evitate în această perioadă plină de vitalitate și optimism.
Mărțișoarele negre sau închise la culoare – Tradițional, șnurul mărțișoarelor sunt colorate în alb și roșu, simbolizând puritatea și dragostea, dar și viață. Evită să asociezi aceste șnururi vesele cu mărțișoarele negre sau în nuanțe întunecate. Ele pot fi asociate cu tristețea și aducerea de energii negative. Alege culori luminoase și vesele pentru a aduce bucurie.
Obiecte împărțite în două – De asemenea, evită obiectele care sunt împărțite în două părți. Se spune că acestea pot simboliza despărțirea cuplului. În schimb, alege mărțișoare care reprezintă unitatea și armonia, precum inimi, soare, porumbel, coșar, ghiocel.
Cadouri prea costisitoare – Chiar dacă intenția ta este de a impresiona, oferirea unui mărțișor extrem de costisitor poate crea disconfort. Potrivit tradiției, mărțișorul trebuie să fie un gest simplu și sincer, iar cadourile prea scumpe pot induce presiune sau sentimente de datorie.

 

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

 

Mărțișorul este, în mod tradițional, un mic obiect legat de un șnur alb și roșu, dar poate lua diverse forme, cum ar fi broșe, pandantive, brățări sau chiar simpli șnururi împletite. Culorile tradiționale ale șnurului sunt alb și roșu, unde albul simbolizează puritatea, iar roșul reprezintă viața, dragostea și pasiunea.

Oamenii își poartă mărțișoarele la începutul lunii martie ca simbol al speranței, al schimbării și al renașterii naturii după iarna grea. De asemenea, se crede că mărțișorul are puteri magice de a aduce noroc și protecție împotriva energiilor negative.

Tradițional, mărțișoarele sunt oferite celor dragi, prietenelor și membrelor familiei ca gest de apreciere și afecțiune. Uneori, mărțișoarele pot fi însoțite de urări și dorințe pentru o primăvară plină de bucurii și reînnoire.

În Moldova, Muntenia, Dobrogea şi unele părţi ale Bucovinei exista obiceiul ca părinţii să lege, la 1 martie, copiilor lor o monedă de argint sau de aur la gât sau la mână. Moneda, legată cu un şnur roşu, un găitan din două fire răsucite din mătase roşie sau albă sau mai multe fire de argint şi aur se numeşte mărţişor, mărţiguş sau marţ. Mărţişorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii.

Tradiția spune că mărțișorul se poartă timp de 12 zile, după care se leagă de un pom fructifer. În cazul copiilor, dacă acel copac avea roade în anul respectiv, le mergea bine toată viața. În același timp, în unele zone ale României, oamenii îl poartă până când înfloresc bujorii.

în Transilvania podoaba mărţişorului este legată de ferestrele sau uşa casei sau de animale pentru a alunga spiritele rele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *