Medve bocsozott le a székelyudvarhelyi házak közelében

Medve bocsozott le a székelyudvarhelyi házak közelében

Több alkalommal is medveészleléssel kapcsolatos riasztást kaptak telefonjaikra a székelyudvarhelyi lakók az elmúlt napokban – hol a Rózsa utcából, hol a Szentimre utcából érkeztek a jelentések.

Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület igazgatója a Székelyhonnak elmondta, a helyszíni ellenőrzéseik szerint egy medve bocsozott le idén a két említett utca közötti bozótos részen. Ezek közelítették meg az épületeket. Ő konkrétan nem látta az anyamedvét, így a méretéről nem tud beszélni, a bocsokat azonban többen is látták –

a legutóbbi riasztáskor egy fára voltak felkapaszkodva.

Ekkor egyébként nem is igyekeztek elkergetni az egyedeket – inkább csak a lakók biztonságát óvták a helyszínen –, hiszen abban bíztak, hogy talán belesétálnak a közelben elhelyezett csapdába, amelyet röviddel azelőtt vittek a helyszínre. Sajnos ez mostanig nem történt meg. A szakember rámutatott,

a csapdát úgy állították be, hogy csak az anyamedve tudja működésbe hozni a kioldószerkezetet, csak az éri fel.

El szeretnék kerülni ugyanis azt a veszélyes helyzetet, ami korábban a Csereháton alakult ki, amikor egy bocs került fogságba a csapdában, anyja pedig annyira agresszívvá vált, hogy kénytelenek voltak kilőni a helyszíni bizottság döntése alapján.

A csaliként használt almából ugyanakkor a szerkezet aljára is szórtak, bízva abban, hogy esetleg a család minden tagja besétál oda, így sikerül egyszerre befogni azokat. Ez lenne a legideálisabb eset. Az sem túl nagy baj, ha csak az anyamedvét kapják el, hiszen ezt követően már viszonylag egyszerű lesz elaltatni a bocsokat, hogy a kifejlett egyeddel együtt elszállíthassák a helyszínről.

Addig is arra kér mindenkit, hogy

a korábban megszokott módon ne próbáljanak a bozótoson át rövidíteni a Rózsa és a Szentimre utcák között, hiszen testi épségüket kockáztatják, a bocsait védő anyamedve ugyanis hamar agresszívvá válhat.

A csapda megközelítésével ráadásul a nagyvadak számára veszélyt sugalló szagot hagynak maguk után az emberek a helyszínen, így az egyedek befogásának esélye is csökkenni fog.

Vadösvény a Szejkefürdőn

A közösségi médiában terjedt el az elmúlt napokban, hogy ugyancsak egy bocsos anyamedve költözhetett a Szejkefürdő tőzeglápos részére, Mărmureanu-Bíró szerint azonban nem erről van szó. Ottjártukat valójában csak egy réginek mondható lábnyom bizonyította, ami azt jelenti, hogy csak áthaladtak a helyszínen. A jelentések idején valójában egy zajos ifjúsági rendezvény volt a helyszínen, így a szakember szerint kizárt, hogy az anyamedve annak közelébe vitte volna a bocsait. Egyszerűen

el kell fogadni, hogy vadösvény van a környéken, amit a medvék is használnak.

Nem is tudnának máshol elhaladni, hiszen számos kerítést építettek az emberek a környéken, a nagyvadak pedig igyekeznek azokat kikerülve közlekedni.

Amikor konkrét segítségre van szükség

Folyamatosak voltak a medveriasztások és a medvekárok az elmúlt időszakban, a vadászok már alig tudják megoldani, hogy minden olyan helyszínre eljussanak, ahol szerződést kötöttek az önkormányzatokkal. A vadászegyesület igazgatója csak a jelentősebb eseteket említve kifejtette,

néhány napja Telekfalván, valamint Parajd községben ölt teheneket egy-egy példány, míg Recsenyéden bárányokat pusztított el egy nagyvad.

A szakember szerint fokozódni fog a helyzet, már csak azért is, mert párzási időszakban vannak a medvék, mindemellett élelmet sem igazán találnak. A gabona még nem érett be annyira, hogy fogyasztani tudják és gyümölcsök sincsenek, így vagy füvet legelnek a nagyvadak, vagy húst próbálnak szerezni. Utóbbit több esetben a gazdák kárára teszik.

Mărmureanu-Bíró arra is kitért, hogy

bár többször is kölcsönadták az elmúlt időszakban más vadásztársulatoknak a medvecsapdájukat, sajnos erre nem lesz lehetőségük az elkövetkező időszakban, hiszen saját vadászterületükön is egyre nagyobbak a problémák.

Jelenleg úgy látják, hogy nekik is szükségük lenne még legalább két szerkezetre. Az igazgató hangsúlyozta, egy szerkezet az azt szállító utánfutóval együtt nagyjából 22 ezer lejbe kerül. Úgy véli, hogy ezek beszerzése érdekében elengedhetetlen lenne a politikai pártok segítsége, hiszen anyagi támogatásra van szükségük.

A megbeszélések, egyeztetések is fontosak, de most konkrét cselekvésre van szükség a lakók és javaik védelme érdekében”

– szögezte le. Hozzátette, ezenkívül két altatófegyver beszerzéséhez is jól jönne az anyagi támogatás.

„Annyira rossz a helyzet (csak Székelyudvarhelyen), hogy míg mi a Rózsa utcába rohantunk, ahonnan medvét jelentettek, megjelent egy példány a Farcád utca tetején is” – magyarázta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *