Meteorologii anunță că în martie temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale. Cum arată prognoza pentru prima lună de primăvară

Meteorologii anunță că în martie temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale. Cum arată prognoza pentru prima lună de primăvară

Vremea va fi caldă, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru perioada din calendar, în timp ce ploile vor fi, în general, normale pentru această lună, potrivit estimărilor meteorologilor pentru intervalul 4 martie – 1 aprilie.

Potrivit ANM, în săptămâna 4-11 martie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

„Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice şi nord-vestice, dar mai ales în nordul Carpaţilor Orientali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval”, anunță ANM.

La fel, în săptămâna 11-18 martie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

În ceea ce privește regimul pluviometric, cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Și în săptămâna 18-25 martie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Potrivit meteorologilor, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

În ultimele zile din martie și prima din aprilie, respectiv în săptămâna 25 martie-1 aprilie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

„Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile”, transmite ANM.

Maximele înregistrate în luna martie

Temperatura minimă absolută a lunii martie, în România, minus 33 de grade, a fost înregistrată în 11 martie 2005, la staţia meteorologică Obârşia Lotrului.

De asemenea, temperaturi minime foarte scăzute s-au mai înregistrat şi în alţi ani, cum ar fi în 1952, 1985 sau 1987.

Pe de altă parte, temperatura maximă absolută a lunii martie în România este 32,8 grade Celsius, consemnată la Odobeşti, în 30 martie 1952.

Alți ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime, la fel de neobişnuite pentru luna martie, majoritatea peste 22-24 grade Celsius, sunt: 2019, 2001, 1994, 1991, 1990, 1977 şi 1975. În topul anilor cu cele mai calde luni martie se află: 1989, 1990, 2001, 2014, 2017 şi 2019.

FOTO: Dumitru Angelescu (Libertatea)

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *