Microsoft dă vina pe Uniunea Europeană pentru cel mai grav blackout IT din istorie. Peste 8 milioane de computere au fost afectate

Microsoft dă vina pe Uniunea Europeană pentru cel mai grav blackout IT din istorie. Peste 8 milioane de computere au fost afectate

Totul a pornit după ce o actualizare a soft-ului de antivirus CrodwStrike a eșuat. Cu toate acestea, Microsoft dă vina pe Uniunea Europeană pentru acest incident cibernetic, după o actualizare de securitate defectuoasă. Microsoft face referire la un acord din 2009, care ar fi blocat compania Microsoft să facă modificări de securitate care să prevină actualizările CrowdStrike.

Microsoft dă vina pe Uniunea Europeană pentru cel mai grav blackout IT din istorie

Tocmai această actualizare a cauzat blocarea a aproximativ 8,5 milioane de computere, a potrivivit gigantul Microsoft. Mii de zboruri au fost întârziate sau anulate, lăsând pasagerii blocați pe aeroporturi din întreaga lume, în timp ce serviciul NHS din Marea Britanie a fost afectat și plățile contactless nu au funcționat, conform Euronews.ro.

Microsoft estimează că 8,5 milioane de computere la nivel global au fost afectate de eroarea CrowdStrike. Problema a fost declanșată de o actualizare defectuoasă a sistemului Falcon de la CrowdStrike, care a fost conceput pentru a preveni atacurile cibernetice. Această actualizare are acces privilegiat la nucleul computerului.

Microsoft deține Windows Defender, alternativa sa internă la CrowdStrike, dar, din cauza acordului din 2009 încheiat cu UE pentru a evita o investigație în domeniul concurenței europene, Microsoft a permis mai multor furnizori de securitate să instaleze propriul software. Practic, Comisia Europeană a vrut să se asigure că Microsoft nu deține un monopol nedrept asupra pieței de produse de tip antivirus.

Comisia Europeană acuză Microsoft încă de la începutul anilor 2000 că are un avantaj nedrept față de alte companii din cauza popularului său software Windows. Vorbind pentru Wall Street Journal, un purtător de cuvânt al Microsoft a spus că compania nu poate face nicio schimbare din cauza acordului UE.

Microsoft, în conflict cu Uniunea Europeană după incidentul cibernetic care a afectat milioane de computere

Până la 8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de întrerupere, a confirmat Microsoft, spunând că este mai puțin de 1% din toate ”mașinăriile” care utilizează software-ul. Cu toate acestea, au explicat reprezentanții Microsoft, au existat impacturi majore, deoarece CrowdStrike este utilizat pe scară largă de companii, deci multe dintre aceste computere erau importante.

Compania CrowdStrike a declarat că ”un număr semnificativ” dintre computerele afectate sunt din nou online și și-a cerut scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. Conform noului său Digital Markets Act, Uniunea Europeană încearcă în prezent să forțeze Apple să acorde acces la iPhone-ul său pentru a permite utilizarea magazinelor de aplicații alternative și a browserelor web.

Internauții au comentat această situație inedită și au remarcat cum ”pentru a evita o investigație asupra practicilor sale de monopol, Microsoft a ajuns la un acord cu UE, pe care acum o acuză pentru această catastrofă. Îmi pare rău, Microsoft, doar tu ești de vină. Chiar și să afirmi că are legătură într-un fel cu ceva ce a făcut UE în urmă cu peste un deceniu este de râs și te pune într-o lumină proastă. Tu și CrowdStrike ați scăpat mingea”.

Un alt internaut a scris că ”dominanța pe piață a Microsoft este cea care a amplificat eșecul Crowdstrike. Nu aș fi surprins dacă ar exista o defecțiune a partajării informațiilor între Microsoft și CrowdStrike, ceea ce însemna că actualizarea lui CrowdStrike nu era compatibilă cu prea multe instanțe ale sistemului MS Op. Trebuie să existe o legislație similară cu GDPR pentru a preveni acest lucru din nou”.

Please follow and like us:
Pin Share