Ministerul Transporturilor cere peste 100 de milioane de la Fondul de rezervă pentru Metrorex. Jumătate din sumă, pentru plata despăgubirilor constructorului Magistralei 5

Ministerul Transporturilor cere peste 100 de milioane de la Fondul de rezervă pentru Metrorex. Jumătate din sumă, pentru plata despăgubirilor constructorului Magistralei 5

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, pus vineri în dezbatere publică, Ministerul Transporturilor cere peste 130 de milioane de lei, bani de la Fondul de rezervă al Guvernului pentru plata datoriilor Metrorex. Jumătate din această sumă reprezintă plata despăgubirilor pentru constructorul Magistralei 5.

Peste 60 de milioane de lei, despăgubiri pentru constructorul Magistralei 5

Proiectul Hotărârii de Guvern, pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor precizează că 63,7 milioane de lei vor fi folosiți pentru plata datoriei constructorul italian Webuild Spa, care a construit Magistrala 5 de metrou.

Din această sumă, 57,5 milioane lei reprezintă suma stabilită de instanță pentru plata despăgubirilor, iar alte 6,2 milioane sunt dobânzile ce se aplică la această sumă. Proiectul de HG precizează că banii vor fi folosiți pentru majorarea capitalului societății Metrorex.

„Alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a sumei de 63.700 mii lei la Capitolul 84.01 ”Transporturi” pentru Titlul 72 ”Active financiare”, Articolul 72.01 “Active financiare”, Alineatul 72.01.01 “Participare la capitalul social al societăților comerciale”, pentru majorarea capitalului social al societății Metrorex S.A., în vederea plății despăgubirilor datorate:

63.700 mii lei furnizorului de investiții patrimoniu public, respectiv pentru WEBUILD Spa MILANO Sucursala Romania Bucuresti, compusă din suma de 57.500 mii lei, sumă stabilită de instanțele de judecată în dosarul nr.46468/3/2017, sentința civila nr.7178/22.12.2020 – magistrala 5 Metrou, la care se adaugă suma de 6.200 mii lei, dobândă legală penalizatoare începând cu data de 01.07.2023 și până la data efectuării plății, pentru care există instituită poprire pe conturile curente ale Metrorex S.A și blocarea activității, cu repercusiuni directe în asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul”, se arată în proiectul de HG.

Alte 43 de milioane pentru Metrorex

Alte 43 de milioane de la Fondul de rezervă sunt necesare pentru ca Metrorex să continue să opereze în condiții normale.

„Alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a sumei de 43.200 mii lei (…) cu rugămintea de a urgenta alocarea suplimentară a sumei solicitate, astfel încât activitatea curentă a Metrorex S.A. de transport public de călători cu metroul, să nu fie afectată.

Suma reprezintă cheltuieli de capital și a fost stabilită de instanțele de judecată prin sentințe definitive, pentru care există instituită poprire pe conturile curente ale Metrorex S.A. și riscul blocarii activității cu repercusiuni directe în asigurarea serviciului de transport public de călători cu metroul”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit acestui act, Metrorex se află în imposibilitatea de plată a obligaţiilor restante, ceea ce conduce la penalități în plus impuse de creditori și la blocarea activității companiei. Este menționat contractul de mentenanță cu Alstom, în valoare de peste 210 milioane lei, practic aceleași datorii care au dus la criza de la Metrorex de vara trecută.

„În prezent, Metrorex SA se află în imposibilitatea de plată a obligaţiilor restante, ceea ce conduce la calculul şi înregistrarea de penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori, prin poprire pe conturile societăţii Metrorex SA, determinând neefectuarea serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort. Menţionăm că societatea Metrorex SA a încheiat cu Alstom Transport SA contractul de mentenanţă nr. 104/31.12.2021, respectiv de servicii de mentenanţă a materialului rulant şi feroviar.

Riscurile majore sunt reprezentate de obligaţiile de plată restante către Alstom Transport SA pentru serviciile de mentenanţă a materialului rulant, înregistrându-se o datorie totală în valoare de 210.000 mii lei, precum şi datorii restante către furnizori diverşi pentru servicii aferente transportului public de călători cu metroul (servicii de curăţenie, servicii de pază, furnizare energie electrică)”, se mai arată în nota de fundamentare, unde, ca justificare a creșterii cheltuielilor Metrorex este invocată și inaugurarea noii stații de la Tudor Arghezi.

Potrivit documentului citat, Metrorex primește peste 700 de milioane de lei, subvenție de la bugetul de stat.

„Subvenţia Metrorex ce se regăseşte în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 este în valoare de 727.200,00 mii lei, reprezentând 67,38% din necesarul fundamentat, fapt ce conduce la o neacoperire a cheltuielilor privind activitatea curentă de exploatare a metroului în valoare de 352.107,59 mii lei, astfel Metrorex a construit un buget de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 dezechilibrat”, se mai arată în nota de fundamentare.

Please follow and like us:
Pin Share