Minorele din Cluj-Napoca, date dispărute, au fost găsite după 33 de ore de căutări. Unde se aflau fetele

Minorele din Cluj-Napoca, date dispărute, au fost găsite după 33 de ore de căutări. Unde se aflau fetele

Cele două fete de 11 și 14 ani, din Cluj-Napoca, date dispărute în ziua de sâmbătă, 8 iunie, au fost găsite după 33 de ore de căutări. Oamenii legii au comunicat identificarea lor la final de weekend, duminică, 9 iunie.

Fetele au fost descoperite la 60 de kilometri de casă

Minorele au fost descoperite în cursul dimineții de duminică, în jurul orei 3:00. Mai exact, la 60 de kilometri de casă, în municipiul Dej. Potrivit familiilor lor, ele ar fi plecat voluntar din Cluj-Napoca.

”Referitor la cazul minorelor plecate voluntar vă comunicăm faptul că acestea au fost găsite în cursul dimineţii de azi, în jurul orei 03.00, în municipiul Dej”, au comunicat reprezentanții IPJ Cluj, după ore de căutări.

Lara Eximena Marcovici, în vârstă de 11 ani, și Monica Crucița Laczi, în vârstă de 14 ani, au fost văzute ultima dată în zona Piața 14 iulie din Cluj-Napoca, în ziua de vineri, în jurul orei 18:00. În momentul când polițiștii au dat de urmele lor, copilele ar fi precizat că nu au fost victima niciunei infracțiuni.

Orice dispariție a unei persoane, mai ales a unui copil, trebuie raportată poliției. Dacă aceasta nu se prezintă acasă timp de 24 de ore se poate, atunci oamenii legii sunt obligați să pornească în căutarea ei.

Minorele, ținte principale ale traficanților de persoane

Sunt persoane care se pierdt pe seama unor afecțiuni mintale sau din cauză ajung pe mâinile infractorilor. Minorele sunt adesea victime ale acestora. De obicei, prin metoda ”loverboy” ele cad în capcana proxeneților.

”Metoda loverboy şi abordarea victimelor prin intermediul internetului, a reţelelor de socializare sunt utilizate din ce în ce mai frecvent ca tehnici şi instrumente pentru contactul iniţial şi ulterior pentru manipularea viitoarelor victime.

La primul contact, cele mai multe victime cunoşteau identitatea celui care le aborda (74 % din victime au fost recrutate de către persoane aflate în cercul de cunoştinţe, prieteni, vecini sau chiar rude), în timp ce numai 22 % dintre victime au fost recrutate de către persoane necunoscute.

Astfel, există situaţii în care victimele au fost recrutate prin metoda “loverboy”, însă, în acelaşi timp, primul contact cu recrutorul a avut loc prin intermediul unei aplicaţii de dating”, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP).