Misterul absenței găurilor negre antice: O provocare pentru astronomi

RMAG news

Când Big Bang-ul a dat naștere universului nostru acum 13.8 miliarde de ani, una dintre primele entități care au aparut din acel cauldron născut de materie fierbinte și omogenă au fost găurile negre. Dar acestea ar fi fost puțin diferite de cele pe care le cunoaștem astăzi.

Cunoscute sub numele de găuri negre primordiale, aceste obiecte antice sunt considerate incredibil de mici – poate chiar de dimensiunea unui atom – și extrem de numeroase. Cu toate acestea, în ciuda rolului lor crucial în înțelegerea universului timpuriu, rămân doar ipotetice, deoarece astronomii nu au reușit niciodată să găsească vreuna în radiația cosmică de fundal (CMB), remanențele celei mai vechi lumini din univers.

Un model care ar putea schimba înțelegerea asupra universului timpuriu

Acest lucru amenință să facă unele găuri în modelele cosmologice populare. Acum, o echipă de cercetători spune că au o explicație, așa cum este detaliat în două noi studii: ar putea fi, pur și simplu, mult mai puține găuri negre primordiale decât s-a crezut odată.

„Mulți cercetători consideră că sunt un candidat puternic pentru materia întunecată, dar ar trebui să existe o mulțime dintre ele pentru a satisface această teorie”, a spus Jason Kristiano, coautor al studiilor și student absolvent la Universitatea din Tokyo, într-o declarație despre munca efectuată.

Cu toate acestea, în ciuda unor motive puternice pentru abundența lor, a adăugat el, „nu am văzut niciuna în mod direct, iar acum avem un model care ar trebui să explice de ce”.

Undele care fac diferența

Așa cum a spus Kristiano, este tentant să credem că găurile negre primordiale sunt omniprezente pentru că ar putea explica cu ușurință existența materiei întunecate, substanța misterioasă care contabilizează peste 85% din întreaga masă din univers.

Dar, conform cercetătorilor, găurile negre primordiale sunt create prin colapsul undelor gravitaționale de lungimi de undă scurte, dar puternice. În momentul în care ar fi fost formate, puțin timp după Big Bang, universul era relativ mic, permițând existența acestor valuri puternice, care au format găurile negre.

Dar aplicând înțelegerile actuale ale teoriei câmpului cuantic la observațiile CMB, cercetătorii presupun că aceste valuri, de asemenea, nu ar fi fost la fel de numeroase cum s-a crezut inițial. Este o teorie captivantă, dar nu vom avea răspunsuri mai definitive decât atunci când vom avea observatoare de unde gravitaționale în spatiu.