NATO se bagă și în situațiile de criză românești

Rmag Breaking News

Ambele proiecte de legi publicate de MApN  zilele acestea în procedura transparenței decizionale au numeroase hibe. Este vorba despre proiectul noii legi a apărării naționale și despre cel au unei noi Legi privind Sistemul Naţional de Management Integrat al Situaţiilor de Criză. Despre primul s-au pronunțat deja cei de la APADOR-CH, iar la al doilea ne vom referi în rândurile următoare.

Ce este de remarcat la cel de al doilea proiect? În primul rând că, deși suntem în vecinătatea unui război care durează de mai bine de doi ani deja, încă nu avem o lege care să pună la punct reacțiile la eventuale situații de criză. O discuție pe acest subiect a mai avut loc acum doi, la puțin timp după izbucnirea conflictului din Ucraina, dar din cauza mai multor critici lucrurile au trenat. Au revenit acum, cu o serie de modificări, dar tot imperfectă și cu unele semne de întrebare.

Așadar, ce atrage atenția în acest nou proiect? În primul rând că Parlamentul e cam sărit din schemă în ceea ce privește aproparea opțiunilor de răspuns la anumite situații de criză. În aceste condiții, o mână de oameni reuniți în CSAT poate decide soarta României. Adică, potrivit acestui proiect, CSAT ar putea decide chiar acțiuni militare lucru care contravine Constituției. Aceasta prevede că Parlamentul este singurul în măsură să ia o astfel de decizie. 

Situațiile de criză în care poate decide doar CSAT sunt: criza în domeniul apărării, criza teroristă, criza cibernetică, criza consulară și criza în domeniile economic, financiar bancar, sănătății publice și social, ale cărei consecințe pun sau riscă să pună în pericol securitatea și apărarea națională.

Adică exact cele mai importante!

Un alt aspect care sare în ochi este acela că „Aplicarea managementului integrat al situațiilor de criză se va realiza și prin aplicarea integrată a măsurilor de răspuns la criză și, după caz, în coordonare cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și UE“.  Proiectul prevede și că ”În funcție de situație, procesul național de management integrat al situațiilor de criză este sincronizat cu procesul NATO de răspuns la criză și mecanismele stabilite la nivelul UE”.

Sistemul Național de Managementul Integrat al Situațiilor de Criză va acționa în situații de criză în domeniul urgențelor civile, criză în domeniul ordinii publice, criză în domeniul apărării, criză teroristă, criză cibernetică, criză consulară, precum și criză în domeniile economic, energetic, financiar-bancar, sănătății publice și social, ale cărei consecințe pun sau riscă să pună în pericol securitatea și apărarea națională.

Proiectul prevede ce înseamnă criză

”Criza este situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională, precum și alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităților și instituțiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”, se arată în proiectul de act normativ.

Adică, vorbe stufoase pentru un nimic clar. Cine stabilește care sunt marile dificultăți?  Ce-i drept, draftul prevede ce înseamnă aproape fiecare criză în parte. Dar nu toate.

Autorii proiectului mai preciează că „Măsurile de răspuns la criză reprezintă dispoziții ale autorităților naționale de decizie, care inițiază și accelerează procesele pentru pregătirea resurselor, activarea forțelor, mecanismelor de intervenție și asigurarea unei reacții rapide, precum și pentru gestionarea unei situații de criză, atât în context național, cât și în context aliat sau în cadrul mecanismelor UE. Măsurile de răspuns la criză pot fi adoptate în funcție de situație de către autoritățile naționale de decizie pentru creșterea capacității de avertizare timpurie, prevenire și răspuns.

 

 

 

 

 

The post NATO se bagă și în situațiile de criză românești appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *