Nemo din Elveția scrie istorie la Eurovision! Este primul artist non-binar care câștigă concursul

Nemo din Elveția scrie istorie la Eurovision! Este primul artist non-binar care câștigă concursul

Premieră la Eurovision 2024! Nemo din Elveția a devenit primul artist non-binar care câștigă concursul. Melodia „The Code”, care vorbește despre căutarea identității de gen, a primit cele mai multe puncte de la juriile naționale, deși în votul public a ocupat locul patru, totalizând 691 de puncte.

 

i just know israel is pissed right now

a non-binary singer who’s vocally against the genocide in palestine won the biggest music show in the world

this is not only a victory for nemo & switzerland, but for everyone who believes in PEACE ✊🏼 #eurovision pic.twitter.com/GsTHNnQoWs

— Davin ✌🏼 (@des__cribe) May 11, 2024

Nemo a avut o atitudine critică la conferința de presă de după eveniment. Acesta a spart trofeul de sticlă și a sugerat că „Eurovisionul are nevoie de reparații”. Această declarație punctează nevoia de transparență și echitate în cadrul competiției.

 

„I broke the code and I broke the trophy, the trophy can be fixed, maybe the Eurovision needs a bit of fixing too..” – Nemo. pic.twitter.com/yEDaVjfWDD

— KSIĄŻĘ PÓŁKRWI 🍉 (@batofthedungeon) May 11, 2024

Cine este Nemo, câștigătorul Eurovision 2024?

Nemo Mettler este un rapper, cântăreț și muzician elvețian din Bienne, în vârsta de 24 de ani. El s-a făcut remarcat prin talentul său muzical, abilitatea de a cânta la mai multe instrumente și prin piesele sale care adesea explorează și exprimă experiențele personale legate de identitatea sa de gen non-binară. Identificându-se ca non-binar, Nemo folosește pronumele neutru și adesea abordează teme legate de auto-descoperire și acceptare în lucrările sale muzicale.

Absolutely Nemo 👏🏼 There are some very clear and obvious changes that need making. @EBU_HQ @Eurovision pic.twitter.com/VOmV7TUB2x

— 𝗠 𝗔 𝗧 𝗧 (@escmatt18) May 12, 2024

Incidente la Eurovision 2024

Eurovisionul din 2024 a fost găzduit de Suedia, în orașul Malmo. Evenimentul a fost unul dintre cele mai controversate din ultimii 20 de ani, marcat de decizii organizatorice discutabile și incidente politice.

Participarea Israelului la concurs, în contextul tensiunilor din Gaza, a stârnit un val de reacții negative. Securitatea a fost întărită considerabil datorită riscului de atentate și a protestelor. În sala de concurs, reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost constant huiduită, deși transmisiunea live a inclus aplauze preînregistrate pentru a masca dezaprobarea publicului.

Scandalul descalificării Olandei

Controversa a atins un punct culminant când Joost Klein, reprezentantul Olandei, a fost descalificat cu o zi înainte de finală, după ce a lovit telefonul unei angajate a Uniunii Europeane de Radio și Televiziune. Decizia de descalificare a fost percepută ca politică, provocând un val de proteste online și chiar în stradă, unde peste 15,000 de persoane au manifestat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *