Nicolae Ciucă, noi precizări despre sistemul Patriot pentru Ucraina. „În funcţie de ceea ce ar putea să se primească în schimb”

Nicolae Ciucă, noi precizări despre sistemul Patriot pentru Ucraina. „În funcţie de ceea ce ar putea să se primească în schimb”

Nicolae Ciucă, președintele Senatului al PNL, a reiterat, joi, că o decizie de a trimite sau nu un sistem de apărare antiaeriană Patriot din România în Ucraina va reveni Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în funcție de „situația operativă” și de mai mulți factori.

Ciucă: „Decizia, în funcție de ce ar putea să se primească”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a comentat, joi, declarațiile președintelui Klaus Iohannis cu privire la disponibilitatea României de a reloca un sistem Patriot în Ucraina, Kievul având nevoie acută de asemenea arme foarte avansate, pe fondul presiunilor mari ale Rusiei pe linia frontului.

„Domnia sa a spus că este o solicitare care va fi analizată în CSAT. România este ţară de graniţă a Ucrainei. Ca atare, în momentul de faţă, sigur, avem patru sisteme PATRIOT şi în funcţie de evoluţia situaţiei operative şi în funcţie de ceea ce ar putea să se primească în schimbul unei asemenea capabilităţi, decizia va fi luată în CSAT”, a spus Nicolae Ciucă.

„Se va analiza și în funcție de situația concretă”

Tot joi, și secretarul general al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre posibilitatea ca România să livreze Ucrainei un sistem Patriot, precizând că o decizie în acest sens va fi luată numai la București iar Alianța Nord Atlantică nu o va influența într-o parte sau alta.

„Este o chestiune absolut în responsabilitatea membrilor CSAT (…) Eu cred că mesajul preşedintelui României a fost cât se poate de clar în această direcţie. Se va analiza şi în funcţie de situaţia concretă şi de detaliile de la momentul luării deciziei, vor determina modul în care se va lua decizia”, a mai spus președintele PNL, prezent la un eveniment cu ocazia Zilei Naționale a Israelului, potrivit Agerpres.

Presiuni pentru ajutarea Ucrainei

Țările UE care dispun de sisteme de apărare antiaeriană sunt presate să își sporească asistența acordată Ucrainei. Chestiunea asistenței pentru Kiev a căpătat o urgență sporită după ce Rusia și-a reluat atacurile cu drone și rachete asupra Ucrainei, distrugând infrastructuri critice și clădiri rezidențiale și ucigând zeci de civili.

Această situație a îndreptat atenția asupra Spaniei, Greciei, Olandei și României (Germania a declarat luna trecută că va trimite o a treia baterie Patriot), țări din UE care au sisteme Patriot.

Pe lângă eficiența lor dovedită, aceste sisteme au avantajul de a fi cunoscute de armata ucraineană. Cu toate acestea, fabricarea lor poate dura până la doi ani, ceea ce le face mai dificil de înlocuit pe termen scurt.

Please follow and like us:
Pin Share