Nu există un combustibil pentru avioane care să înlocuiască kerosenul la timp pentru a preveni dezastrul climatic

Nu există un combustibil pentru avioane care să înlocuiască kerosenul la timp pentru a preveni dezastrul climatic

Speranțele pentru găsirea unui combustibil durabil pentru avioane nu sunt realiste, arată un raport. Raportul IPS spune că combustibilii de înlocuire sunt foarte departe de a putea înlocui kerosenul în intervalul de timp necesar pentru a preveni dezastrul climatic.

Producerea combustibililor alternativi ar putea chiar agrava criza climatică

Speranțele conform cărora combustibilii care ar putea înlocui kerosenul pentru avioane vor reduce poluarea cu carbon sunt greșite, iar sprijinul pentru aceste alternative ar putea chiar agrava criza climatică, a avertizat un nou raport.

În prezent, „nu există o alternativă realistă” la combustibilii standard pe bază de kerosen, iar „combustibilii durabili pentru aviație” nu vor reuși să-i înlocuiască într-un interval de timp necesar pentru a preveni schimbările climatice periculoase, în ciuda subvențiilor publice spune Institutul pentru Studii Politice, un thinktank progresist.

„Deși există mici posibilități, ar trebui să aplicăm un nivel ridicat de scepticism față de afirmațiile conform cărora carburanții alternativi vor fi un substitut în timp util pentru combustibilii pentru avioane pe bază de kerosen”, se arată în raport.

Chuck Collins, coautor al raportului, a declarat: „Pentru a aduce acești combustibili la scara necesară ar fi nevoie de subvenții masive, compromisurile ar fi inacceptabile și ar lua resursele de la prioritățile mai urgente de decarbonizare.

Este un exercițiu uriaș de spălare ecologică din partea industriei aviației. Există această gândire magică că vor putea face asta.”
În SUA, administrația lui Joe Biden a stabilit obiectivul ca până în 2030 să fie produse 3 miliarde de galoane de combustibil durabil pentru aviație, care este produs din surse non-petrol, cum ar fi deșeurile alimentare, biomasa lemnoasă și alte materii prime, ceea ce a spus că va reduce emisii de încălzire a planetei cu 20%.

La nivel global, zborul reprezintă aproximativ 2% din toate emisiile, cei mai bogați oameni din lume fiind principalii vinovați pentru această formă de poluare.

Acest obiectiv de combustibili durabili va necesita o creștere enormă de 18.887% a producției, pe baza nivelurilor de producție din 2022, în acest deceniu, arată noul raport. „Doar că nu este viabil”, a spus Collins.

Acest lucru se întâmplă în ciuda sprijinului recent al contribuabililor – săptămâna trecută, Congresul SUA a fost de acord să autorizeze Administrația Federală a Aviației pentru încă cinci ani, cu finanțare extinsă pentru dezvoltarea durabilă a combustibililor pentru aviație. Scutiri de taxe pentru producerea acestor combustibili sunt, de asemenea, oferite prin Legea de reducere a inflației.

Noul raport al Institutului pentru Studii Politice susține că creșterea utilizării sursei de combustibil poate chiar dăuna mediului și obiectivelor climatice globale.

Biocombustibilii ar putea chiar să amenințe securitatea alimentară globală

Arderea carburanților durabili de aviație încă mai emite dioxid de carbon, în timp ce schimbările de utilizare a terenurilor necesare pentru producerea carburanților pot duce, de asemenea, la o poluare crescută.

Biocombustibilul etanol, obținut din porumb, este utilizat în acești combustibili, iar îndeplinirea obiectivului de producție al administrației Biden, potrivit raportului, ar necesita 114 de milioane de acri de porumb în SUA, o creștere cu aproximativ 20% a suprafeței actuale de teren acordate culturii.

În Marea Britanie, 50% din toate terenurile agricole ar trebui să fie abandonate pentru a susține nivelul actual de pasageri de zbor dacă combustibilul pentru avioane ar fi înlocuit în întregime.

„Modificările în utilizarea terenurilor agricole ar putea amenința securitatea alimentară globală, precum și soluțiile de captare a carbonului bazate pe natură, cum ar fi conservarea pădurilor și a zonelor umede”, se arată în raport. „Ca atare, producția SAF poate submina în mod activ obiectivul acordului de la Paris de a reduce semnificativ emisiile până în 2050.”

Phil Ansell, directorul Centrului pentru Aviație Durabilă de la Universitatea din Illinois, a declarat că industria aviației se confruntă cu o provocare mult mai abruptă decât alte sectoare de decarbonizare.

Marile avioane comerciale nu pot fi echipate cu baterii, spre deosebire de mașini, din cauza greutății lor, în timp ce progresul în alte forme de combustibil, precum hidrogenul, e complicat.

„Există o subapreciere a problemei energetice pentru aviație. Suntem încă la mulți ani distanță de zboruri cu zero poluare”, a spus el.
„Dar este adevărat că industria a întârziat să înțeleagă lucrurile.

Încercăm acum să găsim soluții, dar lucrăm la această problemă și ne dăm seama că este mult mai greu decât am crezut. Am întârziat. Ne aflăm în epoca medievală în ceea ce privește durabilitatea, prin comparație cu alte sectoare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *