O localitate din centrul României riscă să devină o nouă Crevedia. Dezastrul care pândește Feldioara: ”Pune în pericol viața locuitorilor”

O localitate din centrul României riscă să devină o nouă Crevedia. Dezastrul care pândește Feldioara: ”Pune în pericol viața locuitorilor”

Conform Gândul, Feldioara, o localitate din județul Brașov, se poate transforma în viitor într-o Crevedia la scară mult mai largă. Un depozit petrolier, aflat în stadiul de proiect, ”periclitează siguranța întregii zone de centru a țării și pune în pericol viața locuitorilor”, conform specialiștilor.

Pericolul uriaș din centrul României: Feldioara riscă să devină o nouă Crevedia din cauza construcției unui depozit petrolier

Anul trecut, pe 26 august, o serie de explozii din curtea fostei stații GPL aparținând companiei Flagas, din Crevedia, au dus la avarierea a 97 de locuințe și la un bilanț al victimelor crunt: 5 oameni au murit și 53 au fost răniți, dintre care 43 erau pompieri.

La mai puțin de o lună distanță de la tragedia din Dâmbovița, în centrul țării, Brașov, primarul din comuna Feldioara emitea o autorizație de construire pentru un depozit petrolier, care ar trebui să fie ridicat chiar în apropierea uzinei Nuclearelectrica, acolo unde este produs combustibil nuclear.

Specialiștii citați de cei de la Gândul avertizează că, dacă depozitul va fi definitivat, în zonă poate avea loc o tragedie de proporții. Deocamdată, prefectul județului Brașov a atacat în instanță actul administrativ al edilului.

Vocile care se opun construirii acestui depozit petrolier în zona de lângă uzina Nuclearelectrica spun că autorizația a fost emisă ilegal și că toată comunitatea e pusă într-un pericol major. De asemenea, grupul petrolier MOL Ungaria e acuzat că folosește firma TRANSIT OIL ca intermediar pentru dezvoltarea depozitului de la Feldioara.

Inspectoratul de Stat în Construcții: ”Primăria comunei Feldioara a emis autorizația de construire prin încălcarea gravă a mai multor prevederi”

Autorizația de construire a depozitului care îl are la origine pe primarul din Feldioara este datată ”19 septembrie 2023”. În urma controlului Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) s-a ajuns la concluzia că Primăria comunei Feldioara, prin primarul Sorin Taus, a emis autorizația de construire prin încălcarea gravă a mai multor prevederi ale Legii 50/1991.

“Emiterea autorizației de construcție în baza unui contract de comodat asupra proprietății (cum este cazul terenului pe care SC TRANSIT OIL SRL construiește depozitul petrolier din Feldioara) se poate face numai pentru construcții cu caracter provizoriu – iar în acest caz, autorizația s-a emis pentru un număr de 23 de obiective al căror caracter este definitiv”.
“Documentația pentru autorizarea lucrărilor de construcții, din anexa la Autorizația de construire nr. 20/19.09.2023, a avut ca obiect unul din cele 23 de obiective enumerate pe autorizație, respectiv Zone administrative și de laborator”.
“Autorizația s-a emis în lipsa următoarelor avize: avizul Companiei Naționale a Uraniului, avizul Companiei Naționale CFR, avizul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov”, s-a precizat în Raportul întocmit de inspectorii ISC.

Temeri mari față de construcția depozitului de la Feldioara: ”Pune în pericol viața locuitorilor”

Sub protecția anonimatului, surse din Primăria Feldioara au prezentat, pentru cei de la Gândul, o explicație foarte interesantă despre presupuse ilegalități comise prin acordarea Autorizației de construcție nr. 20/19.09.2023 pentru SC TRANSIT OIL SRL.

Grupul petrolier MOL Ungaria folosește firma TRANSIT OIL ca interpusă pentru dezvoltarea acestui depozit petrolier de la Feldioara, pentru a nu se expune într-o astfel de situație.

După finalizarea depozitului, grupul petrolier MOL Ungaria îl va opera pentru a aduce motorina și benzina din Ungaria direct în centrul României, indiferent de riscurile regionale conferite de această contrucție ilegală”, spun sursele din primărie.

Aceleași voci din primăria comunei brașovene mai spun că acest depozit petrolier ”periclitează siguranța întregii zone de centru a țării și pune în pericol viața locuitorilor și activitatea economică regională”.

Ministrul Dezvoltării, după ce s-a vehiculat că ar avea implicare în acest caz: ”Speculații de campanie electorală”

Numele lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a fost vehiculat în acest caz. S-a spus că l-ar ajuta pe primarul din Feldioara să obțină un nou mandat și că ar fi știut despre această autorizație de construire.

Într-o reacție avută pe acest subiect, liberalul neagă vehement totul. ”Nici nu am auzit de așa ceva, acum aud. Acum, în campanie, dacă nu se va vorbi despre Adrian Veștea și despre alți oameni, probabil că este campania destul de seacă.

Ca să poți să emiți o autorizație de construcție, la bază stă un certificat, sunt mai multe avize care trebuie obținute. Dacă ISC-ul a făcut o constatare, ISC-ul este în subordinea Ministerului Dezvoltării. Și atunci, chiar din contră, nu l-am ajutat pe primarul din Feldioara. Și dacă a făcut prefectul plângere… Prefectul e tot liberal. E clar că noi respectăm legalitatea.

Eu nici măcar nu eram atunci (n.r. la data la care a fost emisă autorizația de construcție), sunt plecat din iunie 2023 de la președinția Consiliului Județean, n-am avut cunoștință de așa ceva. Nu știu despre acest lucru, nu eram președinte de Consiliu Județean la vremea respectivă, sunt simple speculații de campanie electorală”, afirmă Veștea, pentru sursa citată.

Prefectul de Brașov, atac în instanță pentru anularea autorizației de construire a depozitului de la Feldioara

La începutul anului, prefectura Brașov a deschis la Tribunalul Brașov o acțiune în contencios administrativ pentru anularea autorizației de construire nr. 20/19.09.2023, emisă de Primăria Feldioara.

Pe 12 februarie 2024 era înregistrat la Tribunalul Brașov dosarul nr. 716/62/2024, pentru anularea autorizației de construire nr. 20/19.09.2023 – Depozit combustibil Feldioara – SC TRANSIT OIL SRL.

Interesant este faptul că dosarul nu a primit, încă, un termen de judecată. Cei de la Gândul, care citează surse familiare cu acest caz, scriu că această amânare nejustificată are la bază ”influențe politice”. Mai grav este faptul că, până la declanșarea procesului și anularea autorizației de construire, ”vor fi efectuate lucrări ilegale”.

Instanța de judecată va decide dacă această autorizație de construcție a fost emisă ilegal de primarul din Feldioara și tocmai de aceea am dat-o pentru rezolvare și competență în instanță. Ne-am însușit procesul verbal al ISC”, a spus prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, pentru sursa citată.

Primarul din Feldioara neagă temerile că depozitul ar putea duce la o tragedie: ”Nu cred că există un pericol”

În ciuda deciziei ISC și a temerilor specialiștilor, Sorin Taus, primarul din Feldioara, spune că nu există niciun risc în zonă. ”Această autorizație de construire nu este controversată. Investiții trebuie să se facă în orice zonă de dezvoltare a localității. La Feldioara s-au mai făcut multe altele, printre care Fabrica de Mezeluri Reinert, Olympus este în zonă, Premium Porc, foarte multe investiții.

Nu cred că există un pericol, pentru că orice investiție care se face, se face cu niște autorizații, iar instituțiile abilitate – Garda de Mediu etc. – dau niște avize”, a spus edilul.

La rândul ei, firma TRANSIT OIL are o reacție similară cu a primarului. Compania spune că nu există niciun risc de accident major care să afecteze locuitorii și că este exclusă poluarea râului Crizbav, deși acesta este la doar 320 de metri distanță de depozitul de carburanți.

Sursa citată, care prezintă opiniile unor specialiști, mai notează că viitorul depozit petrolier de la Feldioara ar putea prezenta un risc ridicat la incendiu, din cauza vaporilor. În plus, amplasarea sa lângă depozite de uraniu mărește, suplimentar, acest risc.

Ce accidente ar putea avea loc la Feldioara

Principalele tipuri de incidente sau accidente care pot să apară în procesele tehnologice de la viitorul depozit, datorate gazului natural, sunt: scăpări de produs petrolier, incendiile propriu-zise, explozii sau jet de foc.

Deoarece efectele unor accidente pot depăşi limitele amplasamentului se recomandă ca în cadrul planificării de urgenţă să se elaboreze proceduri de informare reciprocă şi de alarmare între amplasamentele învecinate, în caz de producere de avarie sau accident”, au precizat și reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

De notat că riscul este cu atât mai mare cu cât depozitul de la Feldioara va stoca mari cantități de combustibil. E vorba de benzină și motorină: 6792 de tone și biodiesel – 672 tone. Carburanții vor fi depozitați în 8 rezervoare cilindrice, cu o capacitate totală de 8.700 mc.

50.000 mp este suprafața pe care se va întinde depozitul de la Feldioara

Cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov au întocmit un studiu referitor la depozitul petrolier de la Feldioara. Au concluzionat că ar putea fi vorba despre un pericol doar în cazul în care regulile de protecție nu ar fi respectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *