O treime din banii unei familii din România se duce pe alimente. Cum arată cheltuielile într-o gospodărie în alte țări

O treime din banii unei familii din România se duce pe alimente. Cum arată cheltuielile într-o gospodărie în alte țări

În timp ce românii alocă aproape o treime din consumul gospodăriilor pe alimente, în țări ca Austria, Germania, Danemarca, ponderea nu depășește 12%.

România e pe penultimul loc în UE la cheltuielile pentru consum ale gospodăriilor, cu 4.867 de euro pe an sau puțin peste 400 de euro/adult lunar, conform analizei „Volumul și structura consumului gospodăriilor din România”, publicată pe 14 decembrie de monitorsocial.ro. 

Datele corespund anului 2020, iar sursa lor este Eurostat, serviciul de statistică al UE. 

Sumele au crescut semnificativ față de 2005, când cheltuielile pentru consum ale gospodăriilor din România totalizau 1.541 de euro. În 2010, acestea s-au dublat, la 3.086 euro, ajungând la 3.447 de euro în 2015.

„Deși au crescut substanțial (mai ales după intrarea în UE), cheltuielile pentru consum ale gospodăriilor din România au rămas printre cele mai reduse din Europa”, arată Monitor Social. Doar bulgarii cheltuie mai puțin decât românii, cu 4.775 de euro pe an.

Prin comparație, în Luxemburg, cheltuielile pentru consum ale gospodăriilor sunt de aproape 10 ori mai mari ca în România, cu 43.306 euro pe an. 

Mâncarea deține o pondere foarte mare în structura consumului în România

28% din consumul gospodăriilor din România este alocat alimentelor, pe când în țări ca Austria, Germania, Danemarca, ponderea corespunzătoare nu depășește 12%.

„În țările unde gospodăriile dispun de puțini bani pentru consum (precum România), alimentele dețin o pondere mare în structura consumului”, conform analizei. Altfel spus, românii dau mai mult pe mâncare. 

<strong>Există diferențe și în cadrul României în privința structurii consumului. În cazul celor mai sărace 20% dintre gospodării de la noi din țară, trei sferturi din consum este reprezentat de mâncare și locuință.</strong>

La sat, mâncarea ocupă o pondere mai mare în consum decât în urban. În schimb, cheltuielile cu locuința sunt mai mari în orașe. 

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *