O universitate din Capitală şi-a parcat propriile maşini lângă cele care fac reclamă la videochat: „Creăm supermodele” versus „Noi construim caractere”

O universitate din Capitală şi-a parcat propriile maşini lângă cele care fac reclamă la videochat: „Creăm supermodele” versus „Noi construim caractere”

„Educația este o opțiune mai bună și mai demnă pentru tinerii noștri decât videochatul”, au explicat oficialii Universității Tehnice de Construcții București, după ce și-au colantat mai multe mașini cu mesajul „Noi construim caractere” și le-au pus lângă cele ale unui studio de videochat, pe care scrie „We create top models”. 

2 octombrie 2023. Parcarea Bibliotecii Central Universitare, Calea Victoriei, Bucureşti. Două maşini mici, de un turcoaz ţipător, atrag privirile trecătorilor. „Creăm supermodele”, scrie pe portiera lor, lângă o fotografie prelucrată cu vedeta Bianca Drăguşanu. Inimioare colorate şi diamante stilizate completează imaginea de ansamblu. Maşinile sunt colantate cu reclama unui studio de videochat, iar bucureştenii s-au obişnuit ca acestea să staţioneze îndelung lângă facultăţi, şcoli şi ale zone frecventate de tinerii din Capitală.

Numai că, în prima săptămână din acest an universitar, studenţii care se aşteptau ca imaginea Biancăi Drăguşanu să eclipseze din nou parcarea au avut parte de o surpriză. În faţa bibliotecii a mai apărut o maşină similară: cu slogan pe portieră, cu un model atrăgător pe portieră şi obiecte colorate, pentru decor. Sloganul este „Noi construim caractere”, modelul e o ingineră zâmbitoare cu guler alb, iar obiectele stilizate sunt căşti de protecţie în construcții. Maşina este adusă în parcare de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, nu de o companie de videochat.

„Scopul nostru a fost să tragem un semnal de alarmă privind nevoia de a reduce publicitatea studiourilor de videochat în jurul instituţiilor de învăţământ şi să responsabilizăm societatea civilă să se implice mai mult”, spune profesorul Cezar Alexandru Vlăduț, prorector al universităţii, într-un dialog pentru publicul Libertatea.

Nu am încercat să facem o paralelă între persoane sau între meserii, ci doar am vrut să arătăm o alternativă. Nu comparăm nimic, ci doar evidenţiem că se poate şi altfel.

Cezar Alexandru Vlăduţ, prorectorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti:

Maşinile au fost plasate în mai multe zone ale Capitalei, în special unde existau deja parcate alte autovehicule colantate cu reclamă la videochat. Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti arată, pe site-ul propriu, că plasarea maşinilor cu fete inginere în parcările publice din Capitală face parte din campania „Se poate şi altfel”. Potrivit instituţiei, taxa de parcare a fost plătită pentru fiecare staţionare.

Potrivit patronilor din domeniu, industria de videochat este comparabilă cu cea IT, având peste 5.000 de firme care au acest obiect de activitate și 400 de mii de angajați în România.  

Educaţia e o opţiune mai bună decât videochatul”

„E un apel la responsabilitate și un act de implicare civică, subliniind angajamentul nostru în calitate de educatori și modelatori ai viitorului tinerilor. Scopul nostru este de a oferi alternative sănătoase și constructive pentru dezvoltarea lor iar prin această campanie evidențiem faptul că educația este o opțiune mai bună și mai demnă pentru tinerii noștri decât videochatul”, arată un comunicat al Universităţii.

Pentru această iniţiativă, UTCB a colaborat cu agenţia de publicitate Godmother, unde s-a născut ideea campaniei. „Noi am observat ce se întâmplă în oraş, pur şi simplu, plimbându-ne ca simpli cetăţeni. E o promovare foarte agresivă a studiourilor de videochat, care se duc strict pe lângă licee şi universităţi şi în zonele în care se ştie că, în mod tradiţional, stau tinerii. Or, asta e o problemă ce ar trebui reglementată, pentru că liceenii şi studenţii sunt foarte vulnerabili în faţa acestor campanii”, a explicat Aela Cotabiţă, PR manager al agenţiei.

Cum au reacţionat bucureştenii?

Printre oficialii care au lăudat campania iniţiată de UTCB s-a numărat şi primarul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu. „Mă bucur că există creativitate, bun simț, conectare la viața de astăzi și o viziune clară pentru viitor la conducerea unei Universități care se mai și află în Sectorul 2. Acum descopăr ca sunt foarte tari și la comunicare – respect pentru cel mai tare trolling cu scop educațional 🙂 E important când cineva se preocupă și de construirea de caractere!”, a scris acesta pe Facebook.

Reacţii au venit şi de la simpli cetăţeni, care au lăudat iniţiativa pe Facebook. Iată câteva dintre mesajele lor: „Bravo, UTCB! Mi se pare foarte mișto ideea!”, „Unii creează top modele, alții construiesc caractere! Bravo UTCB!”, „În sfârşit cineva a luat iniţiativă”, „Să fii smart (deştept, n.r.) e sexy rău”, „Statisticile din industria videochat-ului sunt îngrijorătoare. O idee colorată inspirată de această statistică ce poate fi schimbată. Susține educația tinerelor românce.”

„Lumea a reacţionat peste aşteptări. Noi nici măcar nu am promovat această comunicare stradală, ea s-a propagat organic pe toate canalele de social media. Cele mai multe reacţii au fost de susţinere şi ne-am bucurat că oamenii au aplaudat acest demers civic. Au fost mulţi oameni care, după ce au făcut ei înşişi reclamaţii, ne-au spus că în sfârşit văd pe cineva care vorbeşte despre această promovare agresivă”, a povestit Aela Cotabiţă, PR manager al agenţiei de publicitate Godmother.

Şi în mediul universitar, campania UTCB s-a bucurat de reacţii pozitive, arată prorectorul Cezar Alexandru Vlăduţ. Acesta spune că studenţii-influenceri ai universităţii au preluat mesajul, în stilul propriu, pe conturile personale, iar ceilalţi l-au distribuit. „În comunitatea noastră academică, şi în rândul studenţilor, şi în rândul cadrelor didactice, majoritatea covârşitoare a avut o părere pozitivă despre campanie. Ba chiar au aplaudat iniţiativa noastră universităţi mari, precum Universitatea din Bucureşti sau Academia de Studii Economice, lucru care se întâmplă foarte rar”, spune Cezar Alexandru Vlăduţ.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *