Oamenii de știință încearcă să facă un transplant de cap. Cum îi ajută tehnologia să devină Frankenstein

RMAG news

Pe 21 mai, startup-ul BrainBridge a dezvăluit un concept revoluționar pentru un sistem de transplant de cap, promițând să combine inteligența artificială cu cele mai noi tehnologii în robotică pentru a înlocui literalmente un cap uman și a-l pune pe un nou corp.

Dacă totul funcționează conform planului, odată ce capul este plasat pe noul corp, persoana respectivă ar putea, aparent, să-și continue viața cu un set nou de membre și organe sănătoase. Sună fantastic? În prezent, știința spune că probabil încă este.

Ce știm despre proiect

Conducătorul proiectului BrainBridge, Hasham Al-Ghaili, care a dezvăluit planurile pentru mașina de transplant într-o serie de postări pe Instagram, a declarat pentru Longevity.Technology: „Scopul tehnologiei noastre este să împingem limitele a ceea ce este posibil în știința medicală și să oferim soluții inovatoare pentru cei care se confruntă cu condiții care le pun viața în pericol. Tehnologia noastră promite să deschidă uși către tratamente salvatoare care erau de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă.”

Cât de plauzibilă este, de fapt, ideea unui transplant de cap

Doi roboți vor opera simultan pe donator și pe primitor, într-un mediu unde condițiile pot fi ajustate cu precizie, fără a fi nevoie să se îngrijească de confortul personalului medical uman.

Corpurile donatorilor ar proveni de la persoane tinere, altfel sănătoase, care au suferit moarte cerebrală; capetele de la persoane cu boli precum cancerul sau afecțiuni neurodegenerative, sau leziuni care au dus la paralizie, ar putea fi apoi schimbate pe corpul donator sănătos pentru o nouă șansă la viață.

BrainBridge spune că procesul său va păstra „conștiința, amintirile și abilitățile cognitive” ale primitorului. Va fi tot tu, doar pe o nouă schelă.

Dar marea întrebare rămâne: pot cercetătorii cu adevărat să facă asta? Este un transplant de cap o posibilitate realistă?

Mulți au fost fascinați de ideea transplantului unui creier uman sau a unui cap întreg. Filmele, de la comedia-horror clasică Young Frankenstein la Poor Things, până la cărți diverse, toate ficționale, au abordat subiectul. Era inevitabil, de fapt, ca oamenii de știință să înceapă să exploreze posibilitățile și în lumea reală.