Olaf Scholz, mesaj către Vladimir Putin: Rusia nu va învinge în Ucraina

Olaf Scholz, mesaj către Vladimir Putin: Rusia nu va învinge în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că nu va exista „nicio victorie militară” a Rusiei şi „nicio pace dictată” de liderul de la Kremlin Vladimir Putin, relatează France-Presse, potrivit Agerpres.

„Promovarea acestei conştientizări este miza summitului de pace care va avea loc în weekend în Elveţia”, a spus cancelarul german la o conferință internațională pentru reconstrucția Ucrainei organizată la Berlin în prezența președintelui Volodimir Zelenski.

„Împreună cu parteneri din toate regiunile lumii, ne vom face auzită vocea în mod clar: susţinem dreptul internaţional şi Carta ONU! Aceasta înseamnă că sprijinim Ucraina atacată – atât timp cât este necesar”, a subliniat Scholz.

Cancelarul german le-a cerut aliaţilor occidentali să facă mai mult pentru a permite Ucrainei să se apere de bombardamentele efectuate de ruși asupra infrastructurii sale vitale şi civile.„Ceea ce armata ucraineană are nevoie cel mai mult astăzi sunt muniţii şi arme, în special pentru apărarea aeriană”, a spus el, amintind că Berlinul a decis recent să livreze un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot.„Aş dori să le cer tuturor celor care se află astăzi aici să sprijine iniţiativa noastră de apărare aeriană a Ucrainei, cu tot ce este posibil”, a adăugat Olaf Scholz.După lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, Germania şi-a abandonat poziţia tradiţional pacifistă şi a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru țara atacată, după Statele Unite, notează France-Presse.

În prezența lui Zelenski, Scholz a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, care constă din sisteme de apărare Patriot, Iris-T și Gepard, precum și rachete și muniții, informează Ukrainska Pravda. Potrivit cancelarului german, acest sprijin va ajunge în Ucraina în următoarele „săptămâni și luni”.