Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală

Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală

O analiză recentă arată care sunt orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Diferențele sunt majore, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, inclusiv în Capitală. De altfel, în iunie 2024 s-a constatat o creștere cu 17%, față de iunie 2023.

Orașele unde prețurile apartamentelor au explodat în ultimul an

Primul loc în top este ocupat, și de această dată, de Cluj-Napoca, aici unde în luna iunie, prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi au fost de 2.732 euro/metru pătrat. Observăm că diferențele sunt semnificative comparativ cu alte orașe ale țării.

Mai exact, costul pentru o locuință nouă a fost de 2.751 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat față de iunie 2023. În cazul celor vechi s-a raportat un preț mediu de cerere de 2.708 euro/metru pătrat, cu 13 la sută mai mare față de anul precedent.

Cluj-Napoca este urmat de un oraș turistic, cu un potențial similar. Vorbim de Brașov, aici unde prețul mediu de cerere pentru locuințele vechi și noi a fost de 1.980 euro/metru pătrat, luna trecută. Pentru apartamentele noi s-a înregistrat un cost de 2.044 euro/metru pătrat, iar pentru cele vechi de 1.931 euro/metru pătrat, creșterea fiind de 22% față de iunie 2023.

Locul trei este ocupat de Capitală, cu un preț mediu pentru ambele tipuri de locuințe de 1.848 euro/metru pătrat, înregistrat în iunie 2024. Pentru un apartament nou, costul a ajuns la 1.810 euro/metru pătrat, cu 21% mai mare față de aceeași lună din 2023. În cazul celor vechi vorbim de un preț de cerere de 1.888 euro/metru pătrat, cu 17% mai ridicat.

Ce prețuri s-au înregistrat în Constanța și Sibiu

Bucureștiul este urmat de Constanța în acest top. Luna trecută, prețul mediu de cerere pentru locuințele vechi și noi a fost de 1.751 euro/metru pătrat. În cazul primelor menționate, costul a ajuns la 1.714 euro/metru pătrat. Pentru apartamentele noi a fost de 1.787 euro/metru pătrat.

Pe locul cinci se află Sibiu. Aici s-a înregistrat un preț mediu de 1.621 euro/metru pătrat pentru ambele tipuri de locuințe. Concret, pentru cele noi costul a crescut cu 21% față de iunie 2023, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat. Observăm că pentru cele vechi s-a înregistrat un preț mai mare, de 1.691 euro/metru pătrat.

Clasamentul este completat de Timișoara și Craiova, aflate pe același loc, cu 1.614 euro/metru pătrat, urmate de Iași și Oradea. „Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a scăzut la valoarea de 5,86% pe an, de la 5,9%. Reducerea costurilor de împrumut poate stimula cererea pe piața imobiliară, influențând pozitiv dinamica tranzacțiilor.

Atunci când dobânzile au un trend descendent, există o prezumție clară pentru o potențială creștere de preț a proprietăților imobiliare. Acest fenomen se datorează faptului că mai mulți cumpărători sunt motivați să achiziționeze proprietăți datorită costurilor mai mici de finanțare, ceea ce poate conduce la o creștere a cererii și, implicit, a prețurilor”, a transmis Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, potrivit Adevărul.