Orașul din România declarat stațiune pe care turiștii îl vor evita. Ce probleme există în acest loc: “Poate dura sute de ani…”

Orașul din România declarat stațiune pe care turiștii îl vor evita. Ce probleme există în acest loc: “Poate dura sute de ani…”

Orașul din România declarat stațiune, care se confruntă cu o mulțime de probleme din cauza cărora, cel mai probabil, va fi evitat de turiști. Are o istorie impresionantă și este înconjurat de un peisaj deosebit, însă aceste aspecte ar putea să nu fie suficiente.

Orașul din România declarat stațiune pe care turiștii îl vor evita

Baia Mare, municipiul de reședință al județului Maramureș, a devenit stațiune turistică de interes național, potrivit unei Hotărâri de Guvern. Însă, experții în probleme de mediu spun că aici încă există poluare cu metale grele.

Cinci iazuri aflate în jurul orașului s-au transformat în deșeuri miniere. Metalele grele devin reactive odată ce ajung în apă și se infiltrează în sol. Specialiștii susțin că înainte de a fi declarat stațiune turistică, orașul Baia Mare ar fi trebuit să scape de poluare.

Minele au dispărut acum 20 de ani, fiind închise. Însă, apa care ajunge aici le inundă și se scurge în râul Săsar, care străbate tot orașul. Pentru decontaminare ar trebui să așteptăm sute de ani, spune profesorul universitar Ioan Bud, specializat pe probleme de mediu și minerit, potrivit Adevărul.

„Deocamdată, noi încă suntem în faza de acumulare a poluării, nu în faza de eliminare. Pentru că apele de mină tot curg și sunt din ce în ce mai multe și mai agresive.

În cazul în care le oprim, după aceea putem lua decizii: dacă sunt intenții de depoluare a solului, e una; dacă se lasă se depuleze în mod natural, poate dura sute de ani până ce se depoulează”, susține acesta.

Ce pot vizita turiștii în Baia Mare

Cu toate acestea, autoritățile au hotărât să declare municipiul Baia Mare drept stațiune turistică. De altfel, în perioada interbelică, între anii 30-40, orașul a fost atestat stațiune climaterică.

În expunerea de motive se precizează că în centrul vechi din Baia Mare există clădiri cu o istorie de peste 400 de ani. Zona este impresionantă, aici existând cinci arii naturale protejate și obiective naturale ocrotite.

Este vorba despre Arboretele de castan comestibil Baia Mare – Rezervație științifică forestieră și Rezervația fosiliferă Chiuzbaia – Rezervație naturală paleontologică. Pe lista celor cinci arii protejate se află și Tăul lui Dumitru – Rezervație științifică botanică. Coloanele de la Limpedea – Rezervație științifică geologică și Arboretele de castan comestibil Baia Mare – Sit Natura 2000.

Prin hotărârea care atestă Baia Mare drept stațiune turistică, autoritățile speră să fructifice această oportunitate, iar economia orașului să se dezvolte. Ar urma să fie accesați bani europeni care să ajute la dezvoltarea turismului în municipiul afectat după închiderea mineritului ș a industriei siderurgice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *