Partidul Puiul Malefic și alte 6 formațiuni care candidează la alegerile europarlamentare din 9 iunie. „Noi suntem partidul amuzant, restul sunt niște glume”

Partidul Puiul Malefic și alte 6 formațiuni care candidează la alegerile europarlamentare din 9 iunie. „Noi suntem partidul amuzant, restul sunt niște glume”

Ofertă electorală diversificată la alegerile europarlamentare din acest an. Pentru cei dezamăgiți sau plictisiți de vechile partide, au apărut alte forțe politice, precum Partidul Partidul, Partidul Puiul Malefic sau Partidul Câinelui cu Două Cozi. EuroNews a făcut un mic inventar al lor.

Amintim că, pe 9 iunie, cetățenii Uniunii Europene își aleg cei 720 de europarlamentari care vor determina evoluția blocului comunitar în următorii cinci ani.

 

Un partid pentru o limbă artificială

 

Alegătorii din Franța, de exemplu, pot vota partidul Europa Democratică Esperanto, al cărui unic obiectiv e de a introduce esperanto, o limbă artificială, inventată în 1887, pe lista celor 24 de limbi oficiale ale UE.

„Instituțiile europene funcționează aproape exclusiv în limba engleză. Liderii europeni sunt practic rupți de populație”, acuză partidul.

La alegerile din 2019, peste 18.500 de francezi au votat această formațiune, adică un procent de 0,08% din total.

 

Un partid pentru eternitate

 

În Germania, oamenii pot alege dintr-o varietate de partide care luptă pentru diverse cauze, de la drepturile animalelor la investiții în cercetarea biomedicală pentru a opri complet procesul de îmbătrânire.

Partei für schulmedizinische Verjüngungsforschung, una dintre formațiuni, se angajează la investiții de 40 de miliarde de euro anual pentru „o viață sănătoasă nelimitat tuturor”. Și promite europenilor o șansă la o viață care să dureze mii de ani.

„Cine vrea să trăiască o eternitate? Se pare că vom afla în iunie…”, scriu jurnaliștii de la EuroNews.

 

Partidul care candidează pentru a NU fi votat

 

În Cehia se remarcă partidul „Nu Vota pentru Noi” care chiar asta urmărește – să nu fie votat. Membrii săi vorbesc despre beneficiile „anarho-capitalismului” – o teorie politică libertariană care pledează pentru eliminarea regulilor statului întru o mai mare libertate.

 

Poate vă place Puiul Malefic…

 

În Suedia candidează 114 formațiuni la aceste alegeri europarlamentare, din care se distinge „Ond Kyckling Partiet”. Adică Partidul Puiului Malefic.

„Inițial, puiul malefic a fost un soi de glumă a noastră. Nu-mi aduc aminte de ce, dar cumva a devenit ce e azi”, a spus Svante Strokirk, fondatorul partidului și primul în lista de candidați.

Partidul are ceva idei, de la reforme în domeniul drepturilor de autor până la reformele electorale, dar Strokirk a părut să fie interesat mai degrabă să afle cât de ușor e să înregistrezi formal o candidatură. „În Suedia, pare că e destul de simplu”, remarcă EuroNews.

Svante Strokirk speră să strângă 100 de voturi. La alegerile precedente, a fost votat de 39 de ”puișori malefici”.

El e conștient că nu va ajunge în Parlamentul European și nici nu va influența jocul electoral: „Dacă vrei să votezi pentru Partidul Puiului Malefic, cred că probabil n-ai fi votat oricum sau nu-ți pasă prea tare cu cine votezi”.

 

Dacă nu vreți puiul malefic, poate vă place câinele cu două cozi…

 

Ceea ce pornește ca o glumă se poate transforma uneori în ceva a naibii de serios. E și cazul Partidul Câinelui cu Două Cozi, înființat în Szeged, Ungaria, acum aproape 20 de ani. Conceput inițial pentru a ironiza prin artă politica tradițională, acesta a devenit ceva mai mult decât o joacă.

Principalul candidat, Marietta Le, a declarat pentru EuroNews că partidul vrea „să atragă atenția asupra problemelor din politică și viața publică”, de la trotuarele cu gropi la corupția generalizată.

Ea e încrezătoare că Partidul Câinelui cu Două Cozi va obține cel puțin un loc în Parlamentul European și poartă discuții pentru a se alătura Grupului Verzilor.

„Nu avem nevoie de Iisuși, ci de mii de oameni care să arunce ra**tul la gunoi și să facem din țara asta un loc mai bun. Noi suntem partidul amuzant, ceilalți sunt niște glume de partide”, a mai spus Marietta Le.

 

Partidul Partid

 

Revenind în Germania, acolo mai găsim un partid care se numește fix așa – Partidul.

Fondatorul său, comediantul Martin Sonneborn, caută să obțină la alegerile din 9 iunie al treilea mandat în Parlamentul European, cu un manifest care include refacerea Zidului Berlinului și limitarea prețurilor la bere și kebab.

În cei zece ani în Parlamentul European, Martin Sonneborn n-a redactat nici măcar un singur raport, dar el spune că, în loc, a ridicat vălul de pe instituțiile opace ale UE, având intervenții în probleme serioase, cum ar fi modul în care Comisia Europeană a negociat contractele de vaccin anti-COVID cu Pfizer și relațiile blocului comunitar cu Azerbaidjanul.

„E crucial să nu realegem partidele care au dus Europa spre război și criză”, a spus Sonneborn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *