Patriarhul Daniel, avertisment pentru elevi și părinți înaintea de începerea noului an școlar

Patriarhul Daniel, avertisment pentru elevi și părinți înaintea de începerea noului an școlar

La început de an școlar, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ținut să transmită câteva cuvinte pentru elevii și părinții care vor începe o nouă etapă a vieții odată cu anul școlar 2024 – 2025.

Educația creștină este esențială pentru creșterea spirituală

La început de an școlar, Patriarhul Daniel ține să felicite și să binecuvânteze toți elevii. „La începutul anului şcolar 2024-2025, îi felicităm şi binecuvântăm pe elevi, părinţi, bunici, învățători și profesori, îndemnându-i, cu dragoste părintească, să prețuiască și să cultive educația creștină în familie, biserică și școală”, potrivit basilica.ro.

Părintele a transmis faptul că educația creștină vizează creșterea duhovnicească a omului în comuniune cu Dumnezeu. Acesta a precizat faptul că doar cu ajutorul lui Domnului, omul poate reuși în viață.

Patriarhul a intenționat să sublinieze în mesajul său faptul că educația creștină este esențială pentru creșterea spirituală și pentru dezvoltarea unei conviețuiri armonioase, iar ea este transmisă din familie.

Mai mult, acesta avertizează că rugăciunea și credința sunt cele ce țin departe „criza contemporană de identitate și orientare” care afectează tinerii din societatea modernă. Această criză poate fi contracarată prin educația religioasă primită în familie, biserică sau școală.

„Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.

După cum lumina descoperă în întuneric persoane și lucruri necunoscute până atunci, atât disciplina școlară Religie, cât și cateheza parohială promovează o vedere a sensurilor profunde ale realității vieții și lumii, contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate și orientare, propune modele de bunătate și sfințenie, îi ajută pe elevi să înțeleagă istoria și cultura continentului nostru”, a declarat Patriarhul Danie.

Patriarhul evidențiază că disciplina Religie în școală are un rol important și ajută la descoperirea „sensurilor profunde ala realității vieții și lumii”. Acesta promovează valorile milosteniei, bunătății și dragostei, care sunt esențiale pentru o societate armonioasă.

„Așadar, educația creștină, realizată în biserică și în școală, este necesară și pentru o bună conviețuire în familie și societate, potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel: „Îmbrăcaţi-vă, dar, ca aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi prea iubiţi, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă-răbdare… Iar peste toate acestea, îmbrăcaţi-vă întru dragoste, care este legătura desăvârşirii… Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăţie. Învăţaţi-vă şi povăţuiţi-vă între voi, cu toată înţelepciunea”(Coloseni 3, 12, 14, 16)”, se arată în mesajul transmis.

Please follow and like us:
Pin Share