Pe ce dată expiră cardurile de energie. Informații pentru românii care vor să scoată banii de pe ele

Pe ce dată expiră cardurile de energie. Informații pentru românii care vor să scoată banii de pe ele

Expirarea cardurilor de energie

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită până la 31 mai, oferind astfel cetățenilor mai mult timp pentru a efectua plăți sau a retrage banii. Cardurile, finanțate din fonduri europene, au beneficiat 2,8 milioane de locuințe, conform premierului Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, la data prelungirii, 1,1 milioane de beneficiari încă aveau bani pe carduri. Perioada de utilizare se apropie de sfârșit, iar cei care nu au folosit banii de pe carduri riscă să-i piardă.

Modalități de retragere a banilor

Beneficiarii care nu au utilizat integral sumele de pe cardurile de energie pot să le retragă în numerar la oficiile poștale. Potrivit unui proiect de ordonanță, destinat reglementării modului în care românii pot încasa banii rămași, beneficiarii menționați la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările și completările ulterioare, pot ridica aceste sume la oficiile poștale.

Măsurile prevăzute în proiectul de act normativ permit beneficiarilor să retragă integral sumele necheltuite până la data de 31 martie 2024, la oficiile poștale. Este posibil datorită prelungirii termenului de valabilitate a cardurilor, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 101/2023, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 425/2023.

Documente necesare pentru retragerea banilor

Pentru a încasa suma în numerar, beneficiarii trebuie să prezinte următoarele documente:

Cardul de energie: valabil la data efectuării plății prin servicii de mandat poștal.

Actul de identitate: al beneficiarului de sprijin.

Documente justificative: emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, factura sau bonurile fiscale, care atestă achiziția de lemn de foc pentru încălzire și dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc.

Contractul de furnizare a lemnului de foc: în cazul în care beneficiarul are un alt domiciliu sau reședință decât cel înscris pe cardul de energie, împreună cu o declarație pe propria răspundere că sprijinul este utilizat pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește efectiv.

Românii sunt îndemnați să folosească sau să retragă banii de pe cardurile de energie cât mai curând posibil pentru a evita pierderea acestora odată cu expirarea cardurilor la sfârșitul lunii mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *