Peste 20 de milioane de euro pentru tinerii români care vor să muncească. Sume fabuloase de la stat ca să devii fermier în România

RMAG news

Ministerul Agriculturii a anunțat recent suplimentarea bugetului destinat instalării tinerilor fermieri în România, oferind astfel noi oportunități pentru tinerii care doresc să dezvolte afaceri în agricultură. Această măsură vine în sprijinul tinerilor fermieri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), oferindu-le acces la fonduri substanțiale pentru a-și pune în practică ideile de afaceri.

Suplimentarea bugetului pentru tinerii fermieri

Bugetul destinat instalării tinerilor fermieri prin măsura 6.1 din PNDR a fost suplimentat cu peste 20 de milioane de euro. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat că această suplimentare permite finanțarea a 484 de noi proiecte ale tinerilor fermieri. Acești beneficiari se vor alătura celor peste 11.200 de tineri fermieri care deja s-au instalat și produc în România, precum și celor 1.900 de tineri care au proiecte în implementare.

În plus, în perioada următoare, prin măsura de sprijin DR 30, vor fi semnate contractele de finanțare pentru aproape 1.300 de tineri fermieri, iar alte 2.300 de proiecte sunt în prezent în procedura de selecție.

Interesul tinerilor pentru agricultură

Ministrul Florin Barbu a subliniat entuziasmul și determinarea tinerilor care doresc să dezvolte afaceri în agricultură. „Avem nevoie de entuziasmul și determinarea lor pentru a produce alimente de calitate, aici, la noi acasă! Le doresc succes tuturor tinerilor care pornesc afaceri în agricultură și îi asigur de tot sprijinul echipei de la Ministerul Agriculturii”, a transmis ministrul.

Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), aprobarea versiunii 18.1 a PNDR prin Decizia C(2024) 2940 din 26 aprilie 2024 a permis suplimentarea bugetului sub-măsurii 6.1 cu 20,84 milioane de euro. Această suplimentare a fost esențială pentru a acoperi cererea ridicată de finanțare din partea tinerilor fermieri, mai ales în condițiile în care fondurile inițiale au fost insuficiente pentru a acoperi toate proiectele eligibile.

Selecția proiectelor și beneficiarii finanțării

Prin aprobarea rapoartelor de selecție suplimentare, au fost selectați pentru finanțare 90 de tineri fermieri din zona montană, cu o valoare publică totală de 4,11 milioane de euro, și 394 de tineri fermieri din zona non-montană, având o valoare publică totală de 16,72 milioane de euro.

În anul 2021, accesarea fondurilor nerambursabile prin sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” a atras un interes major din partea tinerilor, iar suplimentarea bugetului era necesară pentru a finanța proiectele rămase neacoperite inițial.

Procedura de finanțare și implementare

În perioada următoare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va notifica solicitanții selectați pentru finanțare, conform rapoartelor de selecție suplimentare publicate pe site-ul AFIR, în vederea încheierii contractelor de finanțare. Perioada maximă de implementare a planurilor de afaceri este 30 septembrie 2025.

Această inițiativă este un pas important pentru susținerea tinerilor fermieri din România, oferindu-le resursele necesare pentru a începe și a dezvolta afaceri în sectorul agricol. Suplimentarea bugetului și interesul crescut al tinerilor pentru agricultură demonstrează angajamentul guvernului de a sprijini dezvoltarea rurală și de a încuraja producția locală de alimente de calitate.