Peste 80% din carnea de porc din magazine vine din alte țări. România, cel mai mare importator din Europa Centrală și Balcani

Peste 80% din carnea de porc din magazine vine din alte țări. România, cel mai mare importator din Europa Centrală și Balcani

Conform datelor oficiale ale INS, peste 80% din carnea de porc pe care o vedem în magazine, în România, vine din alte țări. Unele produse sunt aduse chiar și de la peste 13.000 km distanță.

România importă 80% din carnea de porc prezentă în magazine. Țara noastră, cel mai mare importator din Europa Centrală și Balcani

Lipsa unor măsuri eficiente în domeniu și pesta porcină care a făcut ravagii în ultimii ani, au făcut ca România să fie dependentă de importul de carne de porc. Oficial, țara noastră importă 80% din necesarul de consum.

Au venit promisiuni de la Ministerul Agriculturii legate de o susținere în sectorul suin. O astfel de măsură este acordarea de ajutoare de stat crescătorilor de porci. Deocamdată, aceasta nu a dus la creșterea producției de carne de porc.

Ceea ce este cert e faptul că România s-a transformat în ultimele luni în cel mai mare importator de carne de porc din Europa Centrală și Balcani. Numai în 2023, importurile au trecut de un miliard de euro.

Anul trecut, România a cumpărat din alte state peste 360.000 de tone de carne de porc în valoare de aproximativ 1 miliard de euro. Au venit produse de la peste 13.000 de km distanță, mai exact din Chile.

Carnea congelată din statul aflat în American de Sud respectă toate standardele, spune ambasadorul român în Chile pentru Observator News. În toamnă, producători de carne de porc din Chile vor veni în România pentru a se întâlni cu procesatori. În cazul în care cererea va fi mai mare, pe piaţa românească vor exista şi mai multe mezeluri făcute din carne de porc din America de Sud, notează sursa citată.

Cum poate acoperi România deficitul autohton de carne de porc

În urmă cu un an, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spunea într-un interviu pentru Digi24, că pentru a ajunge la un grad de acoperire de 100% România trebuie să producă zece milioane de purcei în următorii cinci ani.

În 5 ani trebuie să producem 7,8 milioane de purcei pentru necesarul de consum de 100%. Vorbim despre 7,8 milioane industrial, în gospodării se mai produc aproape 3 milioane de porci. Asta înseamnă că, cu 10 milioane de porci în România, vom avea grad de autosuficientă de 100%.

Inclusiv firmele pot asigura și export de materie primă procesată în România. Am aprobat programul InvestAlim prin care am alocat o sumă de 600 de milioane de euro pentru a procesa materie primă realizată în România. Asta înseamnă patriotism economic”, a spus Barbu.