Pfizer a ajuns la un acord în 10.000 de procese în cazul medicamentului Zantac. Oamenii se tem că vor face cancer

Pfizer a ajuns la un acord în 10.000 de procese în cazul medicamentului Zantac. Oamenii se tem că vor face cancer

Asta, după ce nu mai puțin de 10.000 de procese au fost deschise de oameni care au folosit un medicament despre care s-a aflat ulterior că ar putea să producă o formă de cancer. În consecință, compania Pfizer a preferat să aleagă calea medierii și să ajungă la un acord în aceste 10.000 de procese.

Pfizer a ajuns la un acord în 10.000 de procese în cazul medicamentului Zantac

Conform Bloomberg News, medicamentul Zantac, cunoscut și sub numele de Ranitidină în Uniunea Europeană (produs de alte companii farmaceutice în trecut), a fost retras de pe piața din SUA în urmă cu mai mulți ani.

Asta, după ce Administrația pentru medicamente şi alimente din SUA (FDA) a constatat în 2020 că acest medicament conține o substanță NDMA (N-nitrozodimetilamină), care poate să provoace diverse forme de cancer.

Potrivit sursei citate, procesele împotriva Pfizer au început să se adune din acel moment și au ajuns în prezent la peste 10.000. Cu toate acestea, compania Pfizer nu a scăpat complet de răspundere și există posibilitatea ca și alți oameni să se îndrepte în justiție împotriva Pfizer, pentru a cere despăgubiri.

Cert e că reprezentanții Pfizer au preferat să plătească despăgubiri în aceste 10.000 de procese, fără să fie divulgate sumele, pentru a nu aștepta un verdict final al judecătorilor care ar fi dus, probabil, la plata unor despăgubiri și mai mari. Contactată de Reuters, compania Pfizer nu a dorit să comenteze acest caz.

Ranitidina a fost retrasă din Uniunea Europeană la recomandările specialiștilor

Potrivit site-urilor de specialitate, Ranitidina, produsă sub numele de Zantac de către Pfizer, este un antihistaminic, antagonist al receptorilor H2, utilizat în tratamentul ulcerului gastroduodenal, dar și al bolii de reflux gastroesofagian și al sindromului Zollinger-Ellison.

Cu toate acestea, oamenii care au folosit medicamentul s-au plâns de arsuri de stomac și alte efecte secundare, totul culminând cu dezvăluirea că acest medicament poate produce cancer.  Ranitidina a fost descoperită în 1976 și se afla pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Cu toate acestea, FDA a descoperit în 2020 că medicamentul Pfizer conține și NDMA, substanța care provoacă forme de cancer. Comisia Europeană a luat o decizie similară în acel moment și a recomandat interzicerea medicamentelor de acest tip în Uniunea Europeană.

Astfel, EMA a confirmat confirmă recomandarea de suspendare a tuturor medicamentelor cu ranitidină din UE. La 17 septembrie 2020, comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a confirmat recomandarea sa de suspendare a tuturor medicamentelor cu ranitidină din UE din cauza prezenței unor niveluri scăzute ale unei impurități numite N-nitrosodimetilamină (NDMA), care provoacă forme de cancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *