Piața mașinilor electrice, în incertitudine. Statele europene încep să taie subvențiile. Ce se întâmplă în România

Piața mașinilor electrice, în incertitudine. Statele europene încep să taie subvențiile. Ce se întâmplă în România

Viitorul pieței mașinilor electrice este în incertitudine după ce statele europene au început să reducă sau chiar să anuleze subvențiile.

 

Ce se întâmplă cu piața mașinilor electrice în România

 

În România, banii de la stat pentru mașini electrice nu s-au epuizat. Prin programul Rabla Plus s-au dat puțin peste 1600 de vehicule, față de 13 mii, anul trecut. Valoarea unui tichet a scăzut, iar clienții sunt descurajați de devalorizarea rapidă a acestor vehicule, potrivit Știrileprotv.

Numărul mașinilor date e comparabil cu mașinile vândute în 2019, atunci când Ministerul Mediului punea la dispoziție un buget de aproape 9 ori mai mic față de cel actual.

„Avem o scădere a vânzărilor la persoanele fizice, este un lucru pe care îl așteptăm și în condițiile în care au rămas bani în bugetul alocat persoanelor fizice nu avem motive să nu redistribum acele sume pentru persoane juridice, acolo unde banii s-au epuizat deja”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

 

Statele europene încep să taie subvențiile

 

Pe de altă parte, mai multe state din Europa au decis să reducă sau chiar să renunțe de tot la subvențiile pentru mașini electrice.

Spre exemplu, Germania a anulat ajutorul, iar Franța l-a limitat până la 7 mii de euro pentru mașinile electrice fabricate în Europa.

Pe de altă parte, mașinile electrice fabricate în China nu mai sunt eligibile.