Planeta Marte antică era mai asemănătoare cu Pământul decât se credea: Era locuibilă? Ce spun cercetătorii

RMAG news

Prezența oxidului de mangan este ușor de explicat pe malurile lacurilor de pe Pământ. Pe Marte, nu atât de mult.

Se crede că planeta Marte antică a fost o lume umedă. Posibil că a fost o lume rece, cu înghețuri și inundații, în loc de un paradis tropical. Ar putea să fi avut și o atmosferă mai densă de dioxid de carbon, iar compoziția acelei atmosfere este acum pusă sub semnul întrebării. Asta pentru că elementele chimice sugerează că ar fi putut fi mai asemănătoare cu Pământul decât s-a crezut vreodată posibil.

Ce s-a descoperit despre Marte

Descoperirile provin de la Curiosity, roverul NASA care investighează Craterul Gale, locul unui lac antic. Cercetătorii au raportat un nivel de oxid de mangan mai mare decât era de așteptat în roci sedimentare. Toate scenariile investigate de echipă necesită un mediu puternic oxidant. Atmosfera primitivă a lui Marte era mai bogată în oxigen? Și dacă da, cum?

„Este dificil să se formeze oxid de mangan la suprafața lui Marte, așa că nu ne așteptam să-l găsim în concentrații atât de mari într-un depozit de mal”, a declarat autorul principal Patrick Gasda, de la grupul Space Science and Applications al Laboratorului Național Los Alamos.

„Pe Pământ, aceste tipuri de depozite apar tot timpul din cauza oxigenului ridicat din atmosfera noastră produs de viața fotosintetică și de microbii care ajută la catalizarea acestor reacții de oxidare a manganului”.

„Pe Marte, nu avem dovezi pentru viață, și mecanismul de a produce oxigen în atmosfera antică a lui Marte nu este clar, așa că modul în care oxidul de mangan a fost format și concentrat aici este cu adevărat enigmatic. Aceste descoperiri indică procese mai mari care au loc în atmosfera marțiană sau în apa de suprafață și arată că trebuie făcuta mai multă muncă pentru a înțelege oxidarea pe Marte”, a adăugat Gasda.

Ce spun cercetătorii

Desigur, nu putem presupune că a fost viața care a produs oxigenul și că oxigenul a creat acest compus chimic și apoi a dispărut de-a lungul erei. Dar ceva trebuie să fi oxidat manganul și fierul găsite de Curiosity, deci trebuie să existe un proces. Chiar dacă nu a fost implicată nicio formă de viață în acesta.

Compușii ar fi putut să se formeze pur și simplu pe malul lacului, din apa acestuia. Ar fi putut să se formeze din apa subterană care trece prin nisipuri sau ar fi putut să fie alterați de apă subterană. Dar totuși, este nevoie să se oxideze acele metale. Observațiile de la ChemCam-ul lui Curiosity ne spun la fel de mult.

„Mediul lacului Gale, așa cum este dezvăluit de aceste roci antice, ne oferă o fereastră către un mediu locuibil care arată surprinzător de similar cu locurile de pe Pământul de astăzi,” a spus Nina Lanza, investigator principal pentru instrumentul ChemCam.

„Mineralele de mangan sunt comune în apele puțin adânci și oxigenate găsite pe malurile lacurilor de pe Pământ și este remarcabil să găsim astfel de caracteristici recunoscute pe Marte antic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *