Primul medicament din lume pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni

RMAG news

Un pas revoluționar în domeniul medicinei dentare a fost făcut odată cu aprobarea pentru teste pe oameni a primului medicament din lume care regenerează dinții. Dacă totul merge conform planului, acest medicament ar putea fi disponibil pentru consumatori până în anul 2030.

Cum funcționează medicamentul

Medicamentul, dezvoltat de o echipă de cercetători japonezi conduși de Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Spitalul Kitano, funcționează prin regenerarea efectivă a dinților.

Conform unui raport publicat de New Atlas, medicamentul este administrat intravenos și dezactivează proteina USAG-1, care suprimă creșterea dinților. Blocarea interacțiunii USAG-1 cu alte proteine declanșează creșterea osoasă, conducând astfel la formarea de dinți noi.

Research news
New drug to regenerate lost teethhttps://t.co/qisOck4zt2#kyotouniversity #kyoto #japan #research #teeth

— Kyoto University (@KyotoU_News) April 13, 2021

Testele inițiale pe animale, inclusiv pe dihori și șoareci, au avut rezultate foarte promițătoare, fără efecte secundare serioase. Deși există întotdeauna rezerve privind aplicabilitatea rezultatelor pe animale la oameni, cercetătorii sunt optimiști datorită similitudinii de 97% în modul în care proteina USAG-1 funcționează la oameni comparativ cu alte specii.

Detalii despre testele clinice

Testele clinice pe oameni vor începe în luna septembrie și vor include inițial adulți care au cel puțin un molar lipsă. Ulterior, va urma un al doilea set de teste axat pe copii cu vârste între doi și șapte ani, care prezintă deficiență congenitală de dinți, având cel puțin patru dinți lipsă. Un al treilea set de teste va viza adulții mai în vârstă care au pierdut între unul și cinci dinți permanenți din cauza factorilor de mediu.

Katsu Takahashi și colegii săi sunt atât de încrezători în acest medicament încât preconizează că va fi disponibil pentru consumul general până în anul 2030. Aceasta înseamnă că, în mai puțin de șase ani, problema pierderii dinților ar putea fi rezolvată, deschizând calea pentru o revoluție în îngrijirea dentară.

Deși acesta este primul medicament capabil să regenereze complet dinții pierduți, știința din spatele său se bazează pe ani de cercetări anterioare. Takahashi lucrează la acest proiect încă din 2005. Progresele recente în domeniu includ umpluturi dentare regenerative pentru repararea dinților bolnavi și tehnologia cu celule stem pentru a regenera țesutul dentar la copii.

În viitor, acest medicament ar putea elimina necesitatea protezelor dentare și ar putea transforma radical modul în care abordăm pierderea dinților și îngrijirea dentară în general.