Primul om vindecat de diabet de tip 2 din lume. Descoperirea medicală care ar putea schimba totul

RMAG news

Un bărbat în vârstă de 59 de ani, diagnosticat cu diabet de tip 2 și care necesita mai multe injecții de insulină zilnic, a beneficiat de un transplant celular inovator.

Acum, acesta stă fără insulină de 33 de luni și nu urmează niciun alt tratament, oferind speranță altor suferinzi de diabet.

Pacientul, care trăia cu diabet de tip 2 de 25 de ani, era în pericol de complicații grave ale bolii. El a suferit un transplant de rinichi în 2017, dar își pierduse în mare parte funcția de insulină pancreatică care controlează nivelurile de glucoză din sânge și depindea de mai multe injecții de insulină în fiecare zi.

Transplantul celular inovator a avut loc în iulie 2021

La unsprezece săptămâni după transplant, acesta nu a mai avut nevoie de insulină externă, iar doza de medicament oral pentru controlul nivelului de zahăr din sânge a fost redusă treptat și oprită complet un an mai târziu.

Examinările ulterioare au arătat că funcția pancreatică a pacientului a fost restabilită eficient.

Descoperirea medicală, realizată de o echipă de medici și cercetători din instituții precum Spitalul Changzheng din Shanghai, Centrul de Excelență în Științele Celulare Moleculare sub Academia Chineză de Științe și Spitalul Renji, toate din Shanghai, a fost publicat în jurnalul Cell Discovery în data de 30 aprilie.

Cum te „reduce la tăcere” diabetul

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul nostru convertește hrana în energie. Ceea ce consumăm este descompus în glucoză, un zahăr simplu, și eliberat în sânge. Insulina, produsă de insulele pancreatice, este esențială pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Împreună cu pierderea în greutate, alimentația sănătoasă și medicamentele, insulina este principalul tratament pentru unii, dar acest lucru necesită injecții frecvente și monitorizare asiduă.

Echipa a folosit și a programat celulele mononucleare din sânge periferic ale pacientului, care au fost apoi transformate în „celule semințe” și a reconstituit țesutul insulelor pancreatice într-un mediu artificial.

Această tehnică medicală ar putea elibera pacienții de povara medicației cronice, îmbunătățind sănătatea și calitatea vieții, și reducând cheltuielile cu sănătatea.

Totuși, pentru a fi siguri de rezultate și în cazul altor pacienți suferinzi de diabet, oamenii de știință vor trebui să analizeze și mai în detaliu tehnica, pentru a putea fi siguri că vorbim despre ceva general valabil și nu despre un caz singular, dar norocos.