Proteste de Noaptea Muzeelor. Nici Muzeul Naţional de Istorie a României nu participă

RMAG news

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor.

„Din motive obiective, nu vom organiza anul acesta evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor. În data de 18 mai, muzeul va avea program normal de vizitare, cuprins în intervalul orar 10,00 – 18,00 (Casa de bilete se închide la 17,15). Accesul în muzeu se va face pe baza achiziţionării unui bilet de vizitare”, a anunţat marţi instituţia muzeală, într-o postare pe pagina de Facebook.

Totodată, MNIR precizează că, începând cu data de 15 mai, preţul unui bilet de acces va fi de 5 lei pentru toate categoriile de vizitatori, iar pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani accesul va fi gratuit.

„Această regulă se aplică până când vom deschide două noi expoziţii temporare în Holul Central (final de mai – început de iunie).

Vă mulţumim pentru înţelegere şi susţinere”, a transmis MNIR.

Săptămâna trecută şi Muzeul Naţional de Artă al României a anunţat că nu va participa la ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor, după ce membrii Sindicatului Specialiştilor din instituţia muzeală au informat că nu vor efectua ore suplimentare în afara programului obişnuit de lucru în data desfăşurării evenimentului.

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Acestea acuză „degradarea continuă a mediului de muncă” în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, „tratament discriminatoriu” între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, „umilinţe şi ignorare” a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, „politici culturale şi salariale inadecvate”, „mizerie la care sunt condamnaţi” lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, „condamnarea la extincţie prematură” a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu „pensii de mizerie”, „depopularea şi deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la cea de-a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de 18 mai, până târziu în noapte, concomitent cu mai multe ţări europene.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR) invită muzeele şi entităţile culturale interesate să fie parte din programul general să solicite fişa de înscriere la eveniment, printr-un mesaj transmis la adresa de e-mail noaptea_muzeelor@yahoo.com.

„Ne vom mobiliza în toată ţara, totul pentru a aduce publicului şi fanilor sute de expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, instalaţii urbane, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive. Invităm muzeele, casele memoriale, galeriile, dar şi multe alte tipuri de instituţii culturale, spaţii şi studiouri creative, teatre, opere, filarmonici, monumente istorice, hub-uri pentru inovaţie artistică, festivaluri ale artelor să ni se alăture pentru ca împreună să ţinem naţiunea trează şi receptivă la cultură, până dimineaţă”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Relaţii internaţionale şi proiecte culturale – RNMR, citat în comunicat.

Noaptea Muzeelor a devenit, în ultimele două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale şi un adevărat fenomen social, cu cifre de audienţă ce gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, la nivelul întregii ţări.

În anul 2023, ediţia cu numărul XIX a Nopţii Muzeelor a fost organizată împreună cu instituţii culturale din Republica Moldova şi a fost prezentă în peste 360 de muzee şi spaţii din 90 de localităţi din România şi alte nouă de peste Prut. Acestea au acoperit geografic 38 de judeţe şi cinci raioane ale ţării vecine. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor s-a prezentat publicului în 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse – de la 34 de muzee, la festivaluri de design şi de la case ale creaţiei şi ale experimentelor, până la palate şi galerii de artă.

The post Proteste de Noaptea Muzeelor. Nici Muzeul Naţional de Istorie a României nu participă appeared first on Cotidianul RO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *