Pudra de talc este, cel mai probabil, cancerigenă. Concluzia la care a ajuns OMS

Pudra de talc este, cel mai probabil, cancerigenă. Concluzia la care a ajuns OMS

Talcul a fost clasificat, așadar, drept un produs ”probabil cancerigen” de o agenție de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Printre altele, agenția de specialitate a considerat că acrilonitrilul, un compus utilizat în producţia de polimeri, este un produs cu potențial ”cancerigen”.

Pudra de talc este, cel mai probabil, cancerigenă

Experții de la Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului (IARC), reuniți de această dată în orașul francez Lyon, au publicat aceste rezultate ale studiului în revista The Lancet Oncology. Conform acestui studiu, talcul este cel mai probabil cancerigen pentru oameni, existând destule dovezi în acest sens.

Dovezile ar fi suficiente observate la animalele de laborator și limitate când au fost observate la om (în special cancer ovarian). Talcul este un mineral natural extras în numeroase regiuni ale lumii.. Problema e că talcul ar putea fi deseori expus la azbest și alte substanțe toxice atunci când este extras, măcinat și prelucrat, dar și în timpul fabricării produselor ce îl conțin, potrivit WebMD.

Talcul este folosit la scară largă de populație mai ales în produse cosmetice și a pudrelor de corp, în special pentru bebeluși. Evaluarea s-a concentrat în acest caz asupra talcului care în teorie nu este atins de azbest, însă contaminarea acestuia cu azbest nu poate fi exclusă în niciun caz, conform cercetătorilor.

În luna iunie, gigantul farmaceutic Johnson & Johnson a încheiat un acord cu justiția în 42 de state federale americane, într-un proces care viza pudra sa de talc, acuzată că a cauzat mai multe cazuri de cancer.

Cu toate acestea, o sinteză publicată în 2020 și la care au participat peste 250.000 de femei din SUA nu a găsit nicio legătură între folosirea pudrei de talc în zona genitală și riscul de cancer ovarian, cu toate că OMS este de o altă părere.

OMS este de părere că pudra de talc poate fi cancerigenă

Primele îngrijorări adevărate în legătura cu pudra de talc au fost ridicate în 1970, atunci când oamenii de știință au explicat că există mereu riscul ca pudra de talc să fie contaminată cu azbest, care se regăsește mai mereu în imediata apropiere a mineralelor utilizate pentru producerea talcului.

Studiile de atunci au indicat un risc mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care foloseau produse cu talc. Acrilonitrilul, un compus organic volatic, folosit în principal în producția de polimeri, a fost clasificat, de asemenea drept ”cancerigen”.

Decizia se bazează pe ”dovezi suficiente de cancer pulmonar” și ”dovezi limitate de cancer de vezică la oameni”, conform IARC. Polimerii respectivi sunt utilizați în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru consum și piese auto. Acrilonitrilul este, de asemenea, prezent în fumul de țigară.

Please follow and like us:
Pin Share