Reacția Cameliei Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, după suspendarea recuperării prejudiciului

Reacția Cameliei Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, după suspendarea recuperării prejudiciului

Camelia Bogdan, judecătoare care a făcut parte din completul care a decis condamnarea la închisoare a lui Dan Voiculescu, a declarat pentru Epoch Times că decizia de suspendare a recuperării prejudiciului din acest dosar este „un semnal manifest al disoluţiei statului de drept în România”, relatează News.ro.

Tribunalul București a hotărât, pe 24 mai, suspendarea recuperării prejudiciului de 60 de milioane de euro în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Decizia instanței nu este definitivă.

„Faptul că se suspendă executarea nu are vreo semnificaţie practică, deoarece autorităţile române nu mai intenţionau oricum să mai recupereze vreun cent de la domnul Dan Voiculescu, deşi măsurile de siguranţă nu se prescriu”, a declarat Camelia Bogdan.

„Suspendarea executării unei decizii definitive în materia spălării banilor este într-adevăr un semnal manifest al disoluţiei statului de drept în România, stat care doreşte şi ai cărui cetăţeni oneşti merită aderarea la OCDE. Mă bucur că DNA are un termen de contestare a suspendării măsurii, însă eu oricum nu voi ezita să solicit daune punitive în noul proces intentat la CEDO, la nivel internaţional evocându-se necesitatea unor remedii mai puternice pentru compensarea victimelor infracţiunilor de corupţie”, a mai spus aceasta.

Dan Voiculescu a fost condamnat, în august 2014, la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au susținut că privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost făcută în folosul lui Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Până în martie 2021, la aproape șapte ani de la sentință, statul recuperase 8,4 milioane de euro din prejudiciu, conform unui răspuns al ANAF trimis la solicitarea Economedia. De asemenea, statul a recuperat alte 10 milioane de euro din produsul infracțiunii, adică profitul făcut din banii obținuți fraudulos.

Foto: Hepta