Regatul puțin cunoscut de la malurile Mării Negre. Nu multă lume îi știe povestea

Regatul puțin cunoscut de la malurile Mării Negre. Nu multă lume îi știe povestea

Regatul uitat de la Marea Neagră. În ciuda importanței sale istorice, puțini cunosc astăzi povestea fascinantă a acestuia.

Regatul puțin cunoscut de la malurile Mării Negre. Nu multă lume îi cunoaște povestea

Regatul Pontului este situat pe coasta de sud a Mării Negre, în zona care astăzi aparține Turciei. Această entitate politică, mai puțin cunoscută în zilele noastre, a jucat un rol important în istoria antică a regiunii.

Povestea Pontului începe în jurul anului 1000 î.Hr., când marinarii și negustorii greci au început să exploreze zona. Însă abia în secolele VIII-VII î.Hr. s-au stabilit aici permanent, întemeiind orașe precum Sinopolis în 731 î.Hr, după cum arată Eusebiu din Cezareea.

Inițial parte a Imperiului Persan, Regatul Pontului a devenit independent în 302 î.Hr. sub conducerea lui Mitridate I Ktistes, când și-a câștigat independența față de Cappadocia. Ktistes („Fondatorul”, sau „Constructor” în limba greacă) a profitat de haosul creat după moartea lui Alexandru cel Mare pentru a-și consolida puterea.

Regatul Pontului s-a format în mare parte pe teritoriul vast al fostei Cappadocii, extinzându-se în general la est de râul Halys. A devenit astfel o putere semnificativă în regiunea Mării Negre, potrivit desprelume.ro.

Cum s-a format, de fapt, Regatul Pontului

Originile sale pot fi trasate până în secolul al IV-lea î.Hr., când strămoșii fondatorilor săi conduceau orașul grec Cius din Mysia.

Istoria dinastiei care a fondat Pontul este marcată de o serie de conducători, toți purtând numele Mitridate. Această succesiune începe cu Mitridate de Cius, continuă cu fiul său Ariobarzanes al II-lea (care a devenit satrap al Frigiei), apoi cu Mitridate al II-lea, și culminează cu Mitridate I Ktistes, fondatorul propriu-zis al Regatului Pontului.

Momentul cheie în formarea regatului a fost perioada tulbure de după moartea lui Alexandru cel Mare. Mitridate I Ktistes, profitând de instabilitatea politică a vremii, a reușit să pună bazele Regatului Pontului.

Odată stabilit, regatul a continuat să fie condus de descendenții lui Mitridate I, majoritatea purtând același nume, până în anul 64 î.Hr.

Poate cel mai impresionant aspect al acestei povești este faptul că dinastia persană a Pontului a reușit nu doar să supraviețuiască, ci chiar să prospere în lumea elenistică, în timp ce marele Imperiu Persan s-a prăbușit.

Regatul Pontului era un amestec fascinant de culturi. Deși conducătorii erau de origine persană, limba oficială era greaca. Religia îmbina elemente grecești, iranieni și anatoliene. Economia se baza pe agricultură, comerț și minerit, cu orașe importante precum Amaseia, Sinope și Trabzon.

Regatul Pontului, un rival pe măsură pentru marile puteri ale vremii

Regatul a atins apogeul sub conducerea lui Mitridate al VI-lea Eupator, cunoscut și ca “cel Mare”. Acesta a extins granițele regatului și a devenit unul dintre cei mai mari dușmani ai Romei.

Mitridate al VI-lea era nu doar un geniu militar, ci și un om de știință. El a scris o enciclopedie despre plante medicinale și otrăvuri intitulată “De antidotis”. Interesant este că regele își administra zilnic mici doze de otrăvuri pentru a-și dezvolta imunitatea.

Timp de 40 de ani, Mitridate al VI-lea a luptat împotriva Romei în trei războaie cunoscute ca “războaiele mitridatice”. Acestea au avut loc în perioadele 88-84 î.Hr., 83-81 î.Hr. și 73-63 î.Hr.

Sfârșitul regelui a fost la fel de dramatic precum viața sa. Trădat de propriul fiu care s-a aliat cu Pompei și încolțit de romani, Mitridate a încercat să se sinucidă prin otrăvire. Ironic, datorită imunității dobândite, otrăvurile nu au avut efect, fiind nevoit să ceară unui mercenar să-l ucidă cu sabia.

După înfrângerea lui Mitridate al VI-lea, Regatul Pontului a ajuns sub control roman. Inițial, romanii au făcut puține schimbări în structura socială a regatului. Treptat însă, Pontul și-a pierdut identitatea distinctă, devenind o provincie marginală a Imperiului Roman.

Deși astăzi este mai puțin cunoscut, Regatul Pontului rămâne o parte fascinantă a istoriei antice, oferind o fereastră către o lume de intrigi politice și amestecuri culturale.

Please follow and like us:
Pin Share