Regimul de la Teheran desfășoară drone de supraveghere pentru a aplica regulile hijabului, scrie presa iraniană în exil

Regimul de la Teheran desfășoară drone de supraveghere pentru a aplica regulile hijabului, scrie presa iraniană în exil

Autoritățile de la Teheran folosesc o nouă combinație de tactici violente și supraveghere invazivă pentru a impune regulile obligatorii privind hijabul, relatează Iran Wire, portal editat în exil, la Londra.

La cea de-a 35-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Teheran, martorii oculari au raportat utilizarea de quadcoptere echipate cu camere pentru a viza femeile care nu poartă hijab. 

Dronele le fotografiază pe femei și transmit locația lor, permițând „executorilor hijabului”, așa-numita poliție a moravurilor, să le confrunte direct.

Femeilor care încercau să intre fără hijaburi la Târgul de Carte li s-a interzis intrarea, forțele de securitate fiind staționate la fiecare intrare. 

După implementarea „Planului Noor” al guvernului, care are ca scop înăsprirea restricțiilor privind îmbrăcămintea femeilor, au existat numeroase relatări despre arestări violente ale unităților speciale care vizează femeile care nu poartă obligatoriu.

Din 13 aprilie, agențiile de aplicare a legii iraniene au intensificat aplicarea reglementărilor privind hijabul

Utilizatorii din rețelele sociale participă la o campanie spontană folosind hashtag-ul „război împotriva femeilor” pentru a-și documenta experiențele și observațiile cu privire la represiunea guvernului împotriva oponenților hijabului obligatoriu.

Au apărut, de asemenea, rapoarte care detaliază tactici represive, vizând în special studentele din diferite universități. 

În plus, a existat o presiune tot mai mare asupra activiștilor civili, a disidenților politici, a femeilor prizoniere politice și a personalităților culturale.

Luna trecută. Ada, 22 de ani, sora mai mare a lui Nika Shakarami, adolescenta iraniană de 16 ani care a fost ucisă în timpul manifestărilor antiguvernamentale din 2022, din Iran, a fost arestată de poliția moralității pentru că nu și-a acoperit părul, a anunțat familia ei.

Nika Shakarami a devenit un simbol al mișcării de protest „Femeie, viață, libertate”, care a zguduit Republica Islamică în 2022.

Protestele au izbucnit ca răspuns la moartea tinerei de 22 de ani Mahsa Amini. Tânăra a murit pe 16 septembrie 2022 în arestul poliţiei.

Cu trei zile înainte să moară, ea fusese reținută de poliție pentru că nu a purtat „corect“ vălul islamic. Autoritățile iraniene au negat că Mahsa Amini a fost maltratată, dar Misiunea Internațională Independentă de Constatare a Faptelor asupra Iranului a declarat ea „a fost supusă violenței fizice care a dus la moartea ei”. Moartea ei a fost scânteia unor proteste care au zguduit țara.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *