Rețeta pentru dezastru: Europa se confruntă cu o criză alarmantă a penuriei de medicamente

Rețeta pentru dezastru: Europa se confruntă cu o criză alarmantă a penuriei de medicamente

În Lituania, oamenii trebuie să meargă prin toată țara pentru a intra în posesia rețetelor de care au mare nevoie, relatează Euronews, într-un reportaj în care atrage atenția că Europa se confruntă cu o importantă criză a lipsei de medicamente.

Rytis Overlingas, inginer electronist în vârstă de 59 de ani, are nevoie în fiecare zi de cinci medicamente împotriva hipertensiunii arteriale și a diabetului.

Farmacia de lângă Vilnius, capitala Lituaniei, i-a spus recent că nu mai are niciunul dintre acestea.

„Mult timp am căutat aceste medicamente în toată Lituania, până când, în cele din urmă, am reușit să le cumpăr din cealaltă parte a țării. Dar asta se întâmpla acum o jumătate de an”, spune Overlingas.  

„Mă simt foarte rău, sunt supărat, pentru că aceste medicamente sunt foarte eficiente. Prin urmare, sunt complet nemulțumit că există o problemă atât de mare cu aceste medicamente”, precizează inginerul.

Cu toate acestea, cazul lui Overlingas nu este singular, și nici cel al Lituaniei. Europa se confruntă cu o penurie de medicamente de-a lungul întregului continent.

Un studiu recent realizat de rețelele de jurnaliști de investigație MIIR și EDJNet în privința unor țări selectate din UE a constatat că durata penuriei ar putea ajunge între 72 și 130 de zile pentru anumite produse farmaceutice.

Medicamentele care tratează afecțiuni ale sistemului nervos reprezintă aproape o cincime din penuria totală de medicamente între 2018 și 2023. Tratamentele pentru complicații cardiovasculare și antiinfecțioasele pentru uz sistemic reprezintă peste un sfert din deficitul de pe piață.

În timp ce mass-media a atribuit recent penuria din lanțul de aprovizionare pandemiei COVID-19 și războiului din Ucraina, studiul evidențiază faptul că deficitul de medicamente este în creștere de peste 20 de ani.

Farmaciștii din Vilnius spun că sunt adesea sunt lăsați cu opțiuni limitate.

„În calitate de lanț de farmacii, depindem în totalitate de furnizorii și producătorii noștri”, spune Karolina Staleliūnaité de la Farmacia Benu. „Ceea ce putem face este, în principiu, să monitorizăm cu atenție situația și să încercăm să comandăm medicamente atunci când se ivește ocazia, precum și să stocăm provizii cât de mult putem”, precizează farmacista.

Ce face UE în privința penuriei de medicamente

Medicii de familie, farmaciștii și pacienții au exercitat presiuni asupra Bruxellesului pentru a acționa și a împiedica agravarea situației. Penuria de medicamente reprezintă o povară semnificativă pentru sistemele și profesioniștii din domeniul sănătății și afectează calitatea vieții pacienților.

Comisarul european pentru sănătate a abordat această problemă prin propunerea reformei farmaceutice a Comisiei Europene. Aceasta speră să monitorizeze medicamentele esențiale, pentru a putea aborda vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare.

De asemenea, este pe cale de a fi pusă la punct coordonarea cu companiile farmaceutice. Ideea din spatele acestei măsuri este de a adopta un plan de urgență. Companiile pot anunța mult mai devreme eventualele penurii.

„Lucrăm pentru a avea o Agenție pentru Medicamente mai puternică, care va putea să se ocupe de acest aspect”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

„Și avem o nouă autoritate, HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority, n.r.), care, de asemenea, analizează acum medicamentele de care avem nevoie pentru a ne asigura că sunt în aprovizionare și pentru a fi avertizați înainte de eventualele penurii. Când toate acestea vor fi puse în aplicare, vom fi cel puțin în poziția de a ști cum stăm cu medicamentele esențiale și ca firmele și statele membre să intervină mult mai repede”, a adăugat comisarul european.

Pentru lituanieni, la fel ca pentru mulți europeni, nerăbdarea fierbe în timp ce Europa se confruntă cu penuria de medicamente. Cât de mult vor dura astfel de probleme de aprovizionare depinde de eficiența strategiei de răspuns a Bruxellesului, notează rețeaua paneuropeană de televiziune.

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *