Review Huawei Pura 70 Ultra – Este acesta telefonul cu cea mai bună cameră?

Review Huawei Pura 70 Ultra – Este acesta telefonul cu cea mai bună cameră?

Noua serie de smartphone-uri de top de la Huawei a fost anunțată oficial și în România. Gama Pura 70 promite performanțe de top în ceea ce privește camerele și un design reimaginat, plus o experiență software net îmbunătățită.

Huawei nu este străin de telefoanele cu camere foarte capabile, iar noua generație de smartphone-uri nu face excepție. Seria Pura 70 preia ștafeta de la vechea serie de telefoane P, astfel că avem de-a face cu un mic rebranding, dar conceptul a rămas același: telefoane care să producă fotografii cât mai bune.

Noua serie Huawei are trei membri, dar am avut pe mână cea mai puternică variantă dintre acestea: Huawei Pura 70 Ultra, un telefon care promite tot ce are mai bun de oferit producătorul chinez în acest moment.

Love it or hate it

Cred că așa mă pot raporta la designul telefonului, mai ales dacă vorbim despre partea din spate. Aceasta este dominată de un modulul masiv de camere, iar acest lucru face ca telefonul să pară ușor dezechilibrat, fiind mai greu în partea superioară. Acest aspect s-ar putea să pună probleme în utilizare, mai ales dacă aveți mâini mici. Putem spune că telefonul este un pic „greu de cap”, cele 226 de grame nefiind distribuite în mod egal pe suprafața acestuia.

Totuși, îmi place că nu seamănă cu niciun alt telefon, ba chiar îl consider un device „ochios”. Nu doar din pricina senzorului de un inch ce tronează pe partea din spate, dar designul mi se pare chiar reușit. Mi-au plăcut marginile rotunjite, reci la atingere, dat fiind faptul că avem un șasiu din metal, dar și spatele texturat, realizat din piele vegană. Sunt lucruri care ajută la o acomodare mai rapidă cu un telefon atât de mare, oferind o priză mai bună în mână. În plus, Huawei include în pachet și o husă de bună calitate, iar ecranul, care este protejat cu sticlă Crystal Armor de la Kunlun, este acoperit cu o folie aplicată din fabrică.

6,8 inch de savoare

Dacă tot am pomenit de ecran, trebuie să știți că avem de-a face cu unul mare, de 6,8 inch. Este amuzant să ne gândim că, în urmă cu un deceniu, acest ecran atingea deja segmentul tabletelor. Astăzi, însă, ecranele multor modele de top depășesc cu ușurință 6,5 inch.

Huawei Pura 70 Ultra este dotat cu un ecran mare, de 6,8 inchi, cu tehnologie OLED LTPO, rezoluție de 1260p și o rată de refresh maximă de 120Hz. Rezoluția de 1260×2844 de pixeli și luminozitatea maximă de 2.500 de niți îl fac perfect pentru vizionarea de content: clipuri pe YouTube, seriale și alte asemenea.

La experiența de vizionare contribuie și difuzoarele stereo, care au un sunet foarte bogat, cu un bas corect și o calitate de redare a sunetului foarte clară. Chiar dacă nu este cel mai luminos ecran din segmentul său, este suficient de puternic pentru a fi folosit chiar și în lumina soarelui. Fiind un OLED, contrastul este foarte bun, cu un negru adânc și culori puternice, dar nu suprasaturate, ceea ce apreciez. Nu este acel tip de ecran din care „sar” culorile, fiind setat să fie mai cuminte, afișând nuanțe mai apropiate de ceea ce vedem cu propriii ochi.

Procesoarele Kirin revin în Europa

Un astfel de ecran trebuie sprijinit de un hardware serios, iar pentru seria de smartphone-uri Pura 70, Huawei a folosit procesoare Kirin produse in-house. Pura 70 Ultra folosește procesorul Kirin 9010, un chipset cu 12 nuclee, lucru ce marchează revenirea procesoarelor Kirin, proprietare Huawei, pe piața din Europa.

Kirin 9010 este un procesor cu 12 nuclee, dar care este construit pe o arhitectură mai veche, de 7 nm, în condițiile în care multe telefoane de top lansate în ultimul an folosesc procesoare construite pe o arhitectură de 4 nm. Cel puțin pe hârtie, acest lucru îl pune în urma rivalilor săi.

Însă, în viața reală, lucrurile stau puțin diferit. Alături de cei 16 GB de memorie RAM, procesorul se achită cu brio de sarcinile zilnice, inclusiv de sesiunile ocazionale de gaming. Chiar dacă nu este cel mai puternic procesor al zilelor noastre, Kirin 9010 este îndeajuns de potent pentru nevoile celor mai mulți dintre utilizatori.

Pura 70 Ultra s-a comportat ireproșabil în utilizarea de zi cu zi. Nu am simțit urme de lag sau că am rămas fără resurse, ceea ce ar putea cauza sistemul de operare să „sughită”. Este tot ce și-ar putea dori un utilizator casual: putere suficientă, un sistem de operare optimizat și un ecran cu rată mare de refresh. Totuși, dacă vă știți mari amatori de gaming pe telefon, s-ar putea să nu fie chiar cea mai bună variantă.

Cum stăm cu autonomia bateriei?

Huawei Pura 70 Ultra este echipat cu o baterie de 5.200 mAh. Pe parcursul zilelor de testare, aceasta a rezistat aproximativ o zi cu o singură încărcare. Bineînțeles, rezultatele pot diferi în funcție de modul de utilizare. Dacă nu obișnuiți să vă jucați pe telefon sau să folosiți aplicații ce consumă multă energie, puteți extrage cu ușurință o zi și jumătate de autonomie din bateria lui Pura 70 Ultra.

Din fericire, în cazul în care aveți nevoie de energie, telefonul este capabil de viteze de încărcare foarte rapide, de până la 100W cu ajutorul încărcătorului inclus în pachet. Huawei declară că telefonul se poate încărca și wireless, cu până la 80W. De asemenea, telefonul poate încărca wireless și alte dispozitive, cu până la 20W.

Trebuie să menționez că telefonul nu se încarcă întotdeauna la putere maximă, ci veți fi întrebat de fiecare dată doriți să folosiți încărcarea la 100W. În acest caz, veți observa că telefonul se va încălzi mai mult de obicei, mai ales în repriza de până la 80%.

Un detaliu interesant pe care l-am remarcat încă de când am început să despachetez accesoriile (accesorii în cutie, un lucru neobișnuit în 2024, nu-i așa?) este faptul că încărcătorul poate fi accepta atât cabluri USB-A, cât și USB-C. Nu, nu puteți încărca două device-uri în același timp folosind două cabluri, dar este un gimmick interesant și vă permite să încărcați telefonul indiferent de cablul pe care îl aveți la îndemână.

Există viață după Google?

După cum bine știm deja de câțiva ani încoace, Huawei nu mai are acces nativ la serviciile Google, în ciuda faptului că telefoanele companiei folosesc un sistem de operare bazat pe Android.

Cu toate acestea, Huawei nu a stat degeaba și a găsit soluții pentru această situație. La fel ca la celelalte modele din gama sa, principala sursă din care putem descarca aplicații pentru Pura 70 Ultra rămâne AppGallery, unde regăsim unele dintre cele mai populare aplicații, atât internaționale, cât și locale.

De asemenea, folosind tool-uri precum Gbox și microG, chiar și aplicațiile de la Google sau chiar întregul Play Store pot fi accesate pe Huawei Pura 70 Ultra și pe toate telefoanele care vor primi update la noul EMUI 14.

Am putut instala aplicații precum YouTube, Google Maps sau Gmail. MicroG va fi instalat automat odată cu niște aplicații trigger din suita Google (YouTube, Chrome etc.). În cazul în care o aplicație nu este disponibilă în Huawei AppGallery, odată ce vom apăsa butonul Get, vom fi redirectionați către Gbox, dacă acesta nu este deja instalat.

Odată descărcat acest tool, avem acces la Google Play Store și putem obține aplicația dorită de acolo. Într-adevăr, comparativ cu alți producători există câțiva pași suplimentari pentru configurare, dar nimic care să pună probleme utilizatorilor.

De îndată ce ai înțeles cum merg lucrurile, totul devine logic. Compania a lucrat la îmbunătățirea experienței de utilizare, iar acest lucru se vede. Astfel putem spune că da, există viață și după Google.

Cel mai mare scor obținut de un telefon în DxOMark

Huawei Pura 70 Ultra folosește un sistem triplu de camere și respectă tradiția smartphone-urilor Huawei din seria P care au pus accent pe abilitățile de fotografie. Modelele din seria P de la Huawei au fost întotdeauna recunoscute pentru performanțele camerelor, iar Pura 70 Ultra dispune de cele mai puternice camere dintre modelele din noua serie de telefoane Huawei.

În plus, potrivit DxOMark, acest telefon este echipat cu cea mai performantă cameră din întreagă industrie a telefoanelor mobile, fiind cotată cu un scor de 163 de puncte, cel mai mare din industrie.

Astfel, noul Huawei Pura 70 Ultra folosește 3 senzori pe spate. Camera principală folosește un senzor de 25 mm și 50 MP, cu stabilizare optică și lentilă retractabilă. Apoi avem senzorul telephoto de 50 MP și stabilizare optică, completat de o lentilă ultrawide de 40 MP. Nu în ultimul rând, pentru camera selfie este folosit un senzor ultrawide de 13 MP.

Camera principală se bazează pe forța brută

Camera principală, cea retractabilă, produce fotografii de înaltă calitate aproape de fiecare dată, mai ales în modul standard de fotografie. În general, fotografiile făcute pe timp de zi sunt aproape fără de cusur. Imaginile sunt bine focalizate, expunerea este corectă, iar nuanțele rămân fidele realității, fiind bine reprezentate pe ecranul de 6,8 inch.

Senzorul de un inch își face foarte bine treaba, iar calitatea fotografiilor reflectă puterea hardware-ului ce se află sub acel modul de camere gigant. Pe lângă nivelul de detaliu pe care acest senzor uriaș îl poate surprinde, am fost plăcut surprins de abilitatea camerei de a surprinde obiecte în mișcare. Subiectul pare că este blocat în timp pentru ca fotografia finală să fie cât mai clară.

Legat de fotografia finală, am găsit și câteva lucruri mai puțin plăcute. Huawei Pura 70 Ultra folosește inteligența artificială pentru a procesa fotografiile. Nu este nimic nou sub Soare până aici, dar nu de puține ori veți vedea o imagine finală ușor diferită de ceea ce ați văzut pe ecranul telefonului înainte de a apăsa pe buton și a capta momentul. De regulă, schimbările au loc la nivel de detalii, încadrare sau culori.

Cât de bune sunt celelalte două camere?

Fotografiile făcute cu camera ultrawide mi s-au părut ceva mai puțin detaliate decât cele realizate cu senzorul principal al telefonului. În general, aceste fotografii sunt mai soft, în ciuda rezoluției de 40 de megapixeli a senzorului. Acest lucru poate fi observat în condiții de lumină mai slabă, deoarece, dacă lumina este bună, fotografiile captate cu senzorul ultrawide sunt de o calitate înaltă, corecte aș putea spune, dar nu sunt cele mai impresionante.

În schimb, am fost plăcut surprins de capabilitățile macro ale lui Pura 70 Ultra. Fotografiile realizate în acest mod nu par să fie făcute cu un senzor secundar, ci de o cameră la fel de capabilă precum senzorul principal al telefonului. Culorile și contrastul sunt foarte bune, iar la nivel de detalii nu am nimic de obiectat. Am reușit să surprind câteva imagini foarte detaliate cu flori sau frunze, în care se pot vedea clar detalii fine ale plantelor.

Fotografia pe timp de noapte – Hit and miss

În cele din urmă, fotografia pe timp de noapte poate fi cu dus și întors uneori. De ce spun asta? Grație senzorului de un inch cu diafragmă variabilă, fotografiile realizate pe timp de noapte pot fi foarte bune, dar acest lucru depinde de la caz la caz. De cele mai multe ori am reușit să surpind imagini clare, la o calitate chiar impresionantă. Însă, uneori am observat că fotografiile rezultate nu au fost cele mai calitative, iar aici joacă un rol foate important post procesarea.

Chiar și așa, în cea mai mare parte din timp, senzorul mare își spune cuvântul, iar o mână sigură poate extrage cadre excelente, chiar și în condiții de lumină scăzută. Totuși, uneori am observat că lumina poate părea „întinsă”, mai ales atunci când încerci să surprinzi un cadru cu multe surse de lumină, cum ar fi traficul nocturn sau un loc cu foarte multe corpuri de iluminat.

Din fericire, telefonul va primi un update de software pentru a remedia aceste probleme legate de fotografiile pe timp de noapte. Noua actualizare va fi lansată chiar în data de 5 iunie și suntem curioși să vedem cum se vor comporta camerele pe timp de noapte odată ce telefonul va primi noua versiune software.

Galerie Foto

Concluzii

Huawei Pura 70 Ultra este fără îndoială la vârful lanțului trofic când vine vorba de gama producătorului chinez. Construcția solidă, designul premium și noile soluții software îl fac să fie un smartphone pe care îl vor lua în calcul mai mulți potențiali clienți, nu doar fani ai brandului.

Acum este mai ușor să descărcăm aplicații, chiar dacă nu totul este perfect. Majoritatea acestora funcționează optim, astfel că vom avea acces la suita Google, la cele mai populare jocuri și aplicații, chiar și la cele locale, mai ales că putem descărca Play Store.

Mi-ar fi plăcut să văd o autonomie mai mare din partea bateriei de 5.200 mAh, iar conectivitatea 5G nu este prezentă pentru modelele ce ajung în Europa. Este un lucru interesant, deoarece aceleași telefoane, echipate tot cu procesoare Kirin, beneficiază de conectivitate 5G pentru piețele din Asia.

Prețurile pentru seria Huawei Pura 70 pornesc în România de la 3.999 de lei, pentru versiunea standard. Varianta Pro costă 4.999 de lei, în timp ce vârful de gama, Ultra, pe care l-am testat și noi, are un preț de 6.499 de lei. De asemenea, în perioada 22 mai – 30 iunie, Huawei are și o ofertă specială care va include căști Freebuds 5i, o husă gratuită, un voucher de 500 de lei pentru achiziționarea unui ceas Huawei Watch GT3 și garanție extinsă pentru încă 12 luni.

Articolul Review Huawei Pura 70 Ultra – Este acesta telefonul cu cea mai bună cameră? apare prima dată în Go4IT.