Review Huawei Pura 70 Ultra – Maestrul fotografiei

Review Huawei Pura 70 Ultra – Maestrul fotografiei

Noua serie de smartphone-uri de top de la Huawei a fost anunțată oficial și în România. Gama Pura 70 promite performanțe de top în departamentul camerelor și un design reimaginat.

Ce este Huawei Pura 70 și ce vrea de la noi? La fel ca predecesorii săi din seria de telefoane P, noul flagship al gamei Huawei vrea să se impună pe piață prin calitatea camerelor cu care este echipat. Până să ajungem la hardware-ul care pune în mișcare aceste camere, haideți să ne familiarizăm cu noul model de top de la Huawei.

Trebuie să știți că există trei variante ale noului Huawei Pura 70: standard, Pro și Ultra. Eu am avut la dispoziție cea mai potentă versiune dintre cele trei, Pura 70 Ultra, un telefon care promite să ofere tot ce are mai bun de oferit producătorul chinez în acest moment.

Design premium și construcție solidă

Huawei Pura 70 Ultra este un telefon „ochios”, iar asta nu se datorează doar modulului de camere gigantic regăsit pe spate, ci și prin design. Avem de-a face cu un telefon rotunjit, care refuză liniile drepte cu încăpățânare. Ecranul este generos, măsurând 6,8 inch în diagonală și are o rezoluție de 1260×2844 de pixeli și o rată de refresh de până la 120 Hz.

De asemenea, respectând tema designului rotunjit, ecranul este protejat de o sticlă curbată. Nu avem de-a face cu Gorilla Glass, ci cu sticlă Crystal Armor de la Kunlun care, împreună cu șasiul din aluminiu, oferă o senzație plăcută de robustețe telefonului. Robustețea nu se rezumă doar la nivel vizual, ci o vei simți și în mână, dat fiind că telefonul cântărește nici mai mult, nici mai puțin de 226 de grame. Este o greutate corectă pentru un astfel de telefon – nu este nici prea ușor, astfel că nu se simte ieftin, dar nici prea greu, cu toate că îl vei simți în buzunar.

Construcția lui Pura 70 este cât se poate de solidă, dar chiar și un astfel de telefon are nevoie de protecție. Din fericire, producătorul include în pachet o husă de protecție foarte interesantă, iar telefonul are o folie gata aplicată pe ecran.

Love it or hate it

Sub spatele texturat, din piele vegană, care contribuie la o aderență mai bună, se află o baterie de 5.200 mAh. Despre autonomie vom vorbi la momentul potrivit, dar trebuie să știți că se poate încărca cu până la 100W cu ajutorul adaptorului inclus în pachet (un lucru bine venit în 2024), cu 80W printr-un încărcător wireless suficient de potent și este capabil de reverse charging cu până la 20W. Astfel, dacă trebuie să încărcați alt dispozitiv, o puteți realiza wireless, într-un timp destul de scurt.

Fie îl iubești, fie îl urăști. Cred că așa se vor raporta potențialii clienți la modulul de camere montat în partea din spate. Huawei a creat un design original pentru acesta, dar mărimea considerabilă a camerelor se simte. În utilizare, telefonul pare ușor dezechilibrat, fiind mai greu în partea superioară. Din fericire, versiunea Ultra are o extensie metalică a ramei pentru camere, inscripționată cu logo-ul XMAGE. Nu știu dacă a fost făcută intenționat, dar această protuberanță este utilă, deoarece poate fi folosită drept punct de sprijin în utilizare, mai ales dacă vreți să țineți telefonul cât mai stabil în timpul unei filmări.

Cum se prezintă lucrurile pentru Huawei în 2024?

După cum știm, telefoanele Huawei nu mai dispun de servicii Google integrate de câțiva ani încoace. Cu toate acestea, compania nu a stat cu mâinile în sân și a găsit soluții pentru această inconveniență. Huawei Pura 70 Ultra beneficiază de interfața EMUI 14.2, software-ul său proprietar fiind bazat pe Android.

Principala sursă din care putem descarca aplicații rămâne AppGallery, unde regăsim unele dintre cele mai populare aplicații, atât internaționale, cât și locale. De asemenea, folosind soluții precum Gbox și microG, chiar și aplicațiile de la Google sau chiar întregul Play Store, pot fi accesate pe Huawei Pura 70 Ultra și pe toate telefoanele care vor primi update la EMUI 14.

Am instalat fără probleme aplicații precum YouTube, Google Maps sau Gmail. MicroG vor fi instalat automat odată cu niște aplicații trigger din suita Google (YouTube, Chrome etc.). În cazul în care o aplicație nu este disponibilă în Huawei AppGallery, odată ce vom apăsa butonul Get, vom fi redirectionați către Gbox, dacă acesta nu este deja instalat.

Odată descărcat acest tool, avem acces la Google Play Store și putem descărca aplicația dorită de acolo. Într-adevăr, comparativ cu alți producători există câțiva pași suplimentari pentru configurare, dar nimic care să pună probleme utilizatorilor. De îndată ce ai înțeles cum merg lucrurile, totul devine logic. Compania a lucrat la îmbunătățirea experienței de utilizare, iar acest lucru se vede. Astfel putem spune că da, există viață și după Google.

Aplicațiile Google sunt mai ușor de obținut ca oricând

Grație acestor soluții software, experiența de utilizare este mult îmbunătățită, cu aplicații care rulează nativ și notificări trimise în timp real. Da, configurarea inițială va dura puțin mai mult decât am putea fi obișnuiți, dar nu pot decât să apreciez ușurința cu care aplicațiile pot fi instalate odată ce toate piesele puzzle-ului sunt la locul lor.

Astfel, noul EMUI 14 simplifică drastic lucrurile și oferă utilizatorilor o experiență mult mai plăcută atunci când vine vorba de instalarea aplicațiilor, indiferent dacă vorbim de aplicații internaționale, locale sau chiar suita de programe de la Google.

Ce nu mi-a plăcut a fost să văd că există reclame în meniuri și destul de mult bloatware odată ce configurezi pentru prima dată telefonul. Am găsit câteva foldere care conținea link-uri către diverse aplicații, iar în timpul primei configurări și primei accesări AppGallery, utilizatorul este invitat să descarce diferite aplicații sau jocuri, un lucru la care nu m-aș aștepta de la un flagship ce costă peste 7.000 de lei.

Ecranul smartphone-ului de top de la Huawei m-a surprins într-un mod cât se poate de plăcut. Telefonul este dotat cu un ecran la 120 Hz, ceea ce creează o experiență de utilizare foarte smooth. Rezoluție de 1260×2844 de pixeli și luminozitatea maximă de 2.500 de niți îl fac perfect pentru vizionarea de content: clipuri pe YouTube, seriale și alte asemenea. La experiența plăcută de vizioanare contribuie difuzoarele stereo, care au un sunet foarte bogat.

Chiar dacă nu este cel mai luminos ecran din segmentul său, este suficient de puternic pentru a fi folosit chiar și în lumina soarelui. Fiind un OLED, contrastul este foarte bun, cu un negru adânc și culori puternice, dar nu suprasaturate, ceea ce apreciez.

Procesoarele Kirin se întorc pe modelele pentru Europa odată cu noua serie Pura 70

Un astfel de ecran trebuie sprijinit de un hardware serios, iar pentru seria de smartphone-uri Pura 70, Huawei a folosit procesoare Kirin produse in-house. Pura 70 Ultra folosește procesorul Kirin 9010, un chipset cu 12 nuclee. În ciuda acestui număr impresionant, procesorul este construi pe o tehnologie mai veche, de 7nm, ceea ce îl pune un pic în urma procesoarelor pe care le regăsim pe rivalii acestui telefon.

Alături de cei 16 giga de memorie RAM, procesorul se achită cu brio de sarcinile zilnice, inclusiv de sesiunile ocazionale de gaming. Chiar dacă nu este cel mai puternic procesor actual, Kirin 9010 este îndeajuns de potent pentru nevoile celor mai mulți dintre utilizatori.

În utilizarea de zi cu zi, Pura 70 Ultra s-a comportat ireproșabil. Nu am simțit deloc că sistemul „agață” sau că am rămas fără resurse în utilizare. Este clar vorba despre optimizarea hardware și software cu care producătorul s-a jucat, ajungând la rezultate foarte bune. În combinație cu rata mare de refresh a ecranului, sistemul de operare dă dovadă de o fluiditate incontestabilă.

Procesorul Kirin 9010 se va achita cu brio de cerințele majorității utilizatorilor, dar mi-aș fi dorit să văd o eficiență energetică ceva mai bună. Bateria de 5.200 mAh cu care Pura 70 Ultra este echipat a rezistat aproximativ o zi, o zi și jumătate maximum cu o singură încărcare. Bineînțeles, rezultatele pot diferi în funcție de modul de utilizare. Dacă nu obișnuiți să vă jucați pe telefon sau să folosiți aplicații ce consumă multă energie, puteți extrage cu ușurință o zi și jumătate de autonomie din bateria lui Pura 70 Ultra.

Din fericire, telefonul este capabil de viteze de încărcare foarte rapide, de până la 100W cu ajutorul încărcătorului inclus în pachet. Huawei declară că telefonul se poate încărca și wireless, cu până la 80W. De asemenea, telefonul oferă și încărcare wireless în sens invers la 20W. De asemenea, mi-a plăcut faptul că, atunci când este în stand-by, telefonul nu consumă multă energie.

Telefonul care a obținut cel mai mare scor în DxOMark

Am lăsat atracția principală a lui Huawei Pura 70 Ultra la final, anume camerele foto. Modelele din seria P de la Huawei au fost întotdeauna recunoscute pentru performanțele camerelor, iar versiunea Ultra dispune de cele mai puternice camere dintre modelele din noua serie Pura 70. În plus, potrivit DxOMark, acest telefon este echipat cu cea mai performantă cameră din întreagă industrie a telefoanelor mobile, oferindu-i un scor de 163 de puncte, cel mai mare din industrie.

În premieră, Huawei a montat un senzor de 1 inch, având o diafragmă ce variază între f/1.6 și 4, dar și stabilizare optică. De asemenea, lentila acestui senzor principal este retractabilă. Huawei a recurs la această soluție pentru a micșora grosimea telefonului atunci când camera nu este folosită. Acționarea acesteia este rapidă și este marcată de sunetul aplicației pentru camera foto, care semnalează că lentila este pregătită.

Această lentilă retractabilă este completată de alte două camere. Pura 70 oferă și un ultrawide de 40 megapixeli în partea de sus și un zoom optic periscopic de 3.5x stabilizat. Întregul pachet foto/video este completat de camera frontală de 13 megapixeli.

Camera principală impresionează prin calitatea fotografiilor pe care le produce cu aproape orice ocazie, mai ales în modul standard de fotografie. În general, fotografiile făcute pe timp de zi sunt ireproșabile. Sunt bine focalizate, expunerea este corectă, iar nuanțele rămân fidele realității. Senzorul de 1 inch își face foarte bine treaba, iar calitatea fotografiilor nu m-a surprins, dat fiind hardware-ul cu care avem de-a face. Un alt lucru care impresionează este abilitatea camerei de a surprinde obiecte în mișcare, având capacitatea de a „îngheța” subiectul pentru a oferi o fotografie cât mai clară.

Pe lângă puterea brută a senzorului, Pura 70 Ultra se folosește și de inteligența artificială pentru a face munca de post procesare. Astfel, de multe ori veți vedea o imagine finală ușor diferită de ceea ce ați văzut pe ecranul telefonului înainte de surprinderea cadrului. Fotografia pe care o veți vedea la final diferă, de cele mai multe ori, de ceea ce ați văzut înainte de a apăsa pe declanșator. Schimbările se întâmplă de regulă la nivel de detalii, încadrare și culori.

Capabilități de zoom și macro foarte bune

Un alt capitol la care Huawei Pura 70 Ultra stă foarte bine este zoom-ul optic 3.5x. Fotografiile realizate în acest mod nu par să fie făcute cu un senzor secundar, ci de o cameră la fel de performantă precum senzori principal al telefonului. Culorile și contrastul sunt excelente, la fel și detaliile imaginii. De asemenea, funcția de stabilizare optică funcționează inclusiv în zoom 3.5x, ceea ce ajută la obținerea de fotografii clare.

Datorită acestei camere cu un zoom foarte bun, Huawei Pura 70 Ultra este capabil de fotografii marco foarte detaliate. Aceasta permite focalizarea la distanță foarte mică, astfel că poți fotografia detalii foarte fine, precum polenul florilor, insecte sau textura frunzelor la un nivel înalt de detaliu.

Fotografiile făcute cu camera ultrawide mi s-au părut ceva mai puțin detaliate decât cele făcute cu senzorul principal. În general, acestea sunt mai soft, în ciuda rezoluției de 40 de megapixeli a senzorului. Mi-ar plăcea să văd o actualizare pentru treptele intermediare de zoom, cum ar fi 2x sau 10x, pentru a oferi o compoziție mai bună, dat fiind că aceste imagini sunt realizate prin crop pe senzor.

În cele din urmă, fotografia pe timp de noapte poate fi un pic de hit and miss uneori. De ce spun asta? Grație senzorului de 1 inch cu diafragmă variabilă, fotografiile realizate pe timp de noapte pot fi foarte bune, dar acest lucru depinde de la caz la caz. De cele mai multe ori am reușit să surpind imagini clare, la o calitate chiar impresionantă, dar s-a întâmplat ca post procesarea să nu își facă cel mai bine treaba în alte situații.

Chiar și așa, în cea mai mare parte din timp, senzorul mare își spune cuvântul, iar o mână sigură poate extrage cadre excelente, chiar și în condiții de lumină scăzută. Totuși, uneori am observat că lumina poate părea uneori „întinsă”, dar asta mai ales atunci când încerci să surprinzi un cadru cu multe surse de lumină, cum ar fi traficul nocturn.

Galerie Foto

Concluzii

Huawei Pura 70 Ultra este fără dar și poate un smartphone de top, pe care fanii brandului și nu numai îl vor aprecia cu siguranță. Întregul pachet, de la design la hardware și software, inspiră o senzație de premium.

Da, nu este un telefon la fel de ușor de configurat precum unii dintre rivalii săi, dat fiind modul în care funcționează instalarea aplicațiilor, dar ele sunt acolo și funcționează bine. De asemenea, dacă vreți neapărat să aveți conexiune 5G, aflați că seria Pura 70 nu este livrată cu conectivitate 5G în Europa, cu toate că telefonul este capabil de aceasta.

Se vede că producătorul a investit mult în design, iar rezultatul este un telefon cu aspect original și materiale premium. Plus că beneficiază de un ecran foarte bun, protejat cu sticlă de înaltă rezistență. Pentru unii utilizatori s-ar putea să fie un pic cam greu la cele 226 grame ale sale. Totuși, forma rotunjită este plăcută în utilizare, iar husa de calitate inclusă în pachet este un plus, mai ales până intervine obișnuința cu proporțiile dispozitivului.

Camerele lui Pura 70 Ultra excelează la mai multe capitole, reușind să producă fotografii clare și fidele realității, însă mi-ar fi plăcut ca inteligența artificială să joace un rol mai mic sau să fie altfel implementată. Măcăr să existe posibilitatea de a alege între a activa sau nu funcția.

Huawei Pura 70 Ultra este disponibil în România la prețul de 7.499 lei. În perioada 22 mai – 30 iunie, Huawei are și o ofertă specială care va include căști Freebuds 5i, o husă gratuită, un voucher de 500 de lei pentru achiziționarea unui ceas Huawei Watch GT3 și garanție extinsă pentru încă 12 luni.

Articolul Review Huawei Pura 70 Ultra – Maestrul fotografiei apare prima dată în Go4IT.