Român acuzat de trădare: a fost prins spionând pentru ruși. Ce informații colecta și cui le-a transmis

Român acuzat de trădare: a fost prins spionând pentru ruși. Ce informații colecta și cui le-a transmis

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dispus, vineri, 24 mai, reținerea unui cetățean român, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.

UPDATE ora 13.47 Piscan Alexandru Dorin este ploieștean, iar pe pagina sa de Facebook a anunțat că va candida ca independent la Primăria Ploiești, la fel cum a făcut și în urmă cu patru ani, în 2020.

Mai multe detalii despre românul care a spionat pentru Putin, aici

UPDATE ora 13.32 România a decis declararea drept persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, „pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”, transmite Ministerul Afacerilor Externe, vineri, într-un răspuns pentru Libertatea.

UPDATE ora 11.45. Românul acuzat de trădare se numește Alexandru Dorin Piscan, a anunțat, vineri, Ministerul Justiției pe portalul instanțelor de judecată.

Știrea inițială: Potrivit procurorilor, începând cu anul 2022, suspectul a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea.

Ulterior, fotografiile privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina și alte informații colectate au fost transmise unor diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. A fost sesizată Curtea de Apel București care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis DIICOT într-un comunicat

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și structurilor subordonate.

De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” .

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

FOTO: Hepta