Româncă, legături cu temutul cartel Sinaloa

RMAG news

Poliţia spaniolă a anunţat joi confiscarea a 1.800 de kilograme de metamfetamină pe care unul dintre cele două carteluri mexicane cele mai redutabile, cartelul Sinaloa, încerca să le distribuie în Europa, şi a arestat cinci persoane, printre care liderul mexican al operaţiunii şi o româncă.

Drogul a fost descoperit în regiunea Alicante, în estul Spaniei, şi aceasta este „cea mai mare cantitate de acest drog confiscată în Spania şi a doua cea mai mare din Europa”, a anunţat Antonio Martinez-Duarte, şeful unităţii pentru combaterea traficului de droguri şi a crimei organizate din cadrul poliţiei spaniole, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Printre persoanele arestate se numără un cetăţean mexican, care are legături cu cartelul Sinaloa, potrivit schimburilor noastre de informaţii cu autorităţile mexicane”, a continuat el fără a preciza numele suspectului, însărcinat să recepţioneze drogul în Spania, apoi să-l distribuie în Europa.

Cartelul Sinaloa este unul dintre grupurile criminale cele mai vechi, mai importante şi mai violente din Mexic, şi a cărui influenţă rămâne puternică în pofida arestării fondatorului său Joaquin „El Chapo” Guzman sau, mai recent, a fiului său Ovidio, în ianuarie 2023. Ambiţii au fost extrădaţi şi plasaţi în detenţie în SUA.

De asemenea, poliţia spaniolă a confiscat bani lichizi, cinci autoturisme, acte şi o armă de foc.

O româncă şi trei spanioli au fost arestaţi, în afară de mexicanul de la conducerea operaţiunii.

Poliţia spaniolă estimează că acesta era un trafic de droguri „punctual” şi că „organizaţiile mexicane nu sunt instalate” în mod permanent în Spania. „Aceste organizaţii trimit un om de încredere însărcinat să controleze dacă operaţiunea se derulează conform intereselor lor” şi, odată încheiată, „el se întoarce” în Mexic.

Drogul confiscat venea din Mexic şi era destinat Europei Centrale.

Spania este una dintre principalele porţi de intrare a drogului pe continent.

The post Româncă, legături cu temutul cartel Sinaloa appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *