Românii stabiliți în Germania pot să devină cetățeni mult mai ușor! Ce se va întâmpla cu copiii născuți aici

Românii stabiliți în Germania pot să devină cetățeni mult mai ușor! Ce se va întâmpla cu copiii născuți aici

Potrivit presei din Germania, legea va intra în vigoare pe 27 iunie 2024, după ce a fost semnată de președintele federal Frank-Walter Steinmeier și publicată în Monitorul Federal de Legi pe 27 martie 2024.

Românii stabiliți în Germania pot să devină cetățeni mult mai ușor!

Astfel, românii care doresc să obțină naturalizarea în noua situație juridică și, implicit, cetățenia, trebuie să fie la curent cu aceste schimbări. Potrivit ziarulromanesc.de, noua lege privind cetățenia germană (BGBL 2024 I/204) va intra în vigoare pe 27 iunie 2024.

În acest moment străinii vor putea solicita naturalizarea după cinci ani de rezidență în Germania, în loc de opt. Mai mult, cetățenii români care vor naturalizarea nu vor mai fi obligați să renunțe la cetățenia română. Atenție!

Pentru persoanele considerate ”deosebit de bine integrate”, cetățenia poate fi obținută chiar și după trei ani de rezidență. Așadar, conform noii legi, perioada necesară pentru naturalizare a fost scurtată de la 3 la 5 ani, cu posibilitatea de a avea dublă cetățenie, fără alte condiții de a renunța la vechiul pașaport.

De asemenea, acordarea cetățeniei germane va fi automată pentru copiii născuți în Germania din părinți străini, dacă cel puțin unul dintre acești părinți locuiește legal în Germania mai mult de cinci ani consecutivi.

Noi condiții de acordare a cetățeniei pentru românii plecați în Germania

Așadar, oricine locuiește în Germania legal poate să obțină cetățenia germană mult mai ușor pentru copilul nouă născut, după 5 ani de rezidență. Pe lista schimbărilor mai este menționată simplificarea testului pentru cetățenia germană, precum și reguli mai ușoare pentru confirmarea cunoașterii limbii germane pentru persoanele care au venit în Germania înainte de reunificarea acestei țări.

Trebuie menționat, însă, că au fost înăsprite criteriile privind resursele financiare necesare. Aici vorbim despre persoane cu venituri mici, lucrătorii contractuali și pensionarii care pot întâmpina dificultăți în îndeplinirea cerințelor de naturalizare.

Cererile de cetățenie care au fost deja depuse, dar care nu au fost momentan procesate vor fi procesate conform noilor reguli, fiind vorba de cererile depuse după 26 iunie 2024. Așadar, toate aceste cereri vor beneficia de condiții mai favorabile, precum perioade scurte de naturalizare sau posibilitatea obținerii dublei cetățenii.

”În conformitate cu secțiunea 40a din Legea privind cetățenia (StAG), pentru toate cererile depuse până la 23 august 2023 inclusiv, versiunea anterioară a legii continuă să se aplice dacă conține dispoziții mai favorabile”, mai arată sursa citată.