Rubla a ajuns un cent, iar banca centrală a Rusiei a intervenit masiv pentru protejarea monedei

Rubla a ajuns un cent, iar banca centrală a Rusiei a intervenit masiv pentru protejarea monedei

Rubla rusească s-a devalorizat luni până la 101,75 de unități pentru un dolar, un nou minim al ultimelor 17 luni, pe măsură ce sancțiunile occidentale afectează economia, iar cheltuielile militare ale Moscovei cresc, scrie Reuters.

Banca Rusiei s-a întâlnit marți de urgență și a luat decizia majorării dobânzii-cheie de la 8,5% la 12%, mișcare ce a dus la întărirea rublei.

Aceasta se tranzacționa miercuri la 98,16 unități pentru un dolar, iar apoi a urcat până la 92,6 unități pentru un dolar, arată sursa citată.

Miercuri se tranzacționa cu 96,77.

Curs volatil

Rubla a avut un curs turbulent după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Aceasta a ajuns inițial la un curs de 120 de unități pentru un dolar la o lună după invazie, pentru ca apoi să își revină datorită măsurilor de control al capitalului impuse de autorități și a creșterii exporturilor Rusiei, odată cu aprecierea țițeiului și scumpirea gazelor naturale pe bursele mondiale.

Ulterior însă, măsurile luate de Uniunea Europeană au dus la revenirea prețului gazelor, în vreme ce statele G7 cele mai dezvoltate au plafonat prețul petrolului rusesc.

În ultimul an, rubla s-a devalorizat cu peste 20%, de la niveluri în jurul a 70 de unități pentru un dolar până aproape de 100 de unități.

Sancțiunile funcționează

„Atât timp cât războiul continuă, situația se înrăutățește pentru Rusia, pentru economia rusă și pentru rublă”, a declarat Timothy Ash, strateg senior pentru piețe emergente la Bluebay Asset Management.

„Majorarea ratelor de politică monetară nu va rezolva nimic – ar putea încetini temporar ritmul de depreciere a rublei cu prețul unei creșteri mai lente a PIB-ului real – dacă nu se rezolvă problema de bază, războiul și sancțiunile”, a continuat el.

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Rusiei, a fost lăudată pentru intervenția ei în economie după declanșarea „operațiunii speciale militare” a Rusiei în Ucraina, dar scăderea masivă a rublei și inflația mare au dus la critici la adresa ei, în special din partea naționaliștilor prorăzboi.

Deficitul bugetar în creștere și criza de forță de muncă au contribuit la creșterea presiunilor inflaționiste în Rusia în acest an.

Banca centrală rusă dă vina pentru scăderea rublei pe reducerea surplusului de cont curent al Rusiei cu 85%, cauzată de sancțiuni.

Hemoragie oprită temporar

„Majorarea dobânzii de astăzi va încetini doar temporar hemoragia”, a afirmat Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics din Londra.

„Rusia se va lupta să atragă intrări de capital din cauza sancțiunilor”, mai arată acesta. „Și există puțină muniție pentru intervenții valutare – banca centrală are unele active neînghețate în yuani și rezerve de aur, dar ștacheta pentru a le folosi va fi probabil ridicată”, mai afirmă acesta.

La cursul Băncii Naționale a României (BNR), o rublă este 0,0445 de lei. O sută de ruble înseamnă 4,45 de lei.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *