Rusia naționalizează 13.000 de case și apartamente din teritoriile ocupate din Ucraina, după ce autoritățile le-au declarat „fără proprietar”

Rusia naționalizează 13.000 de case și apartamente din teritoriile ocupate din Ucraina, după ce autoritățile le-au declarat „fără proprietar”

Autoritățile numite de Rusia au recunoscut mii de apartamente și case din teritoriile Ucrainei ocupate de ruși drept „proprietăți fără proprietar” și urmează să le confiște în favoarea statului, potrivit unui studiu al Novaia Gazeta Evropi, citat de Meduza.

Rusia naționalizează locuințele „abandonate” din teritoriile ocupate în ultimii trei ani în Ucraina. Sursa citată a descoperit 13.300 de case și apartamente recunoscute de administrațiile locale drept „proprietate fără proprietar”. Dacă proprietarii lor nu pot veni în regiunile din prima linie în termen de o lună, atunci statul ia locuințele pentru sine. Și, deși autoritățile promit să sechestreze doar apartamentele care sunt goale de ani de zile, aproape 80% dintre apartamentele „fără proprietar” sunt situate în orașe ocupate recent și în zonele cele mai atractive.

Conform calculelor publicației, pe parcursul a trei ani, „administrația” teritoriilor ocupate a identificat 13.300 de proprietăți imobiliare „fără proprietar”, dintre care jumătate de la începutul anului 2024. Mai mult, în primul an al războiului, oficialii proruși au găsit în medie 235 de case „abandonate” în fiecare lună, iar acum, 1.500.

Practic, sunt considerate apartamente și case „fără proprietar” cele ai căror proprietari au fugit de război în Rusia, Ucraina și alte țări, se arată în studiu. Jurnaliştii au vorbit şi cu un rezident al autoproclamatei RDP, care luptă de mai bine de doi ani de partea Rusiei. El a aflat recent de la vecini că apartamentul său a fost recunoscut drept „proprietate fără proprietar” și ar putea fi naționalizat.

În ciuda faptului că autoritățile desemnate de Federația Rusă promit că vor confisca locuințele doar celor care au plecat începând cu 2014 și nu intenționează să se întoarcă acasă, 77,5% din imobilele „fără proprietar” se află în teritoriile recent ocupate. Pe primul loc la numărul de locuințe „abandonate” sunt orașele Mariupol, Melitopol și Svatovo, capturate de trupele ruse în primăvara lui 2022.

Angajații administrațiilor de ocupație sunt responsabili pentru identificarea imobilelor „fără proprietar”. Ancheta Novaia Gazeta Evropi afirmă că aceștia se ocupă mai ales de locuințele din zonele centrale ale orașelor.

„În listele publicate de administrație atrage atenția amplasarea acestor obiecte: doar centrale sau lângă principalele autostrăzi de la periferie. Fără zone din prima linie sau dezavantajate în ceea ce privește dezvoltarea locuințelor. Acest lucru îi face pe locuitori să se gândească la naționalizarea proprietăților de la refugiați, pentru câștig personal”, a declarat pentru publicație un locuitor din Gorlovka.

Proprietarii de apartamente și case din regiunile ocupate își pot păstra drepturile asupra proprietăților imobiliare dacă locuiesc acolo, plătesc utilitățile și își înregistrează locuințele în Registrul Unificat Imobiliar de Stat al Rusiei (USRN). Locuitorii acestor regiuni le-au spus reporterilor că este imposibil pentru refugiați să îndeplinească toate cele trei condiții.