Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații

Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații

Agenţiile europene de informaţii și-au avertizat guvernele că Rusia plănuiește o serie de acte violente de sabotaj pe întreg continentul, în timp ce se angajează într-un conflict permanent cu Occidentul, relatează Financial Times.

Rusia a început deja să pregătească mai activ atacuri sub acoperire cu bombe, incendieri şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, cu o preocupare vizibil limitată că va ucide civili, consideră oficialii serviciilor de informaţii, citate de publicația britanică.

În timp ce agenții Kremlinului au o istorie îndelungată în ceea ce privește astfel de operațiuni și au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani, apar tot mai multe dovezi ale unui efort mai agresiv și mai concertat, potrivit evaluărilor din trei țări europene împărtășite cu Financial Times.

„Evaluăm că riscul actelor de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ”, a declarat Thomas Haldenwang, șeful serviciilor de informații interne germane, la o conferință de securitate organizată luna trecută de agenția sa, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției.

Acesta a adăugat că Rusia pare acum să se simtă confortabil să desfăşoare operaţiuni pe teritoriul european „cu un potenţial ridicat de daune”.

Șir de incidente în mai multe țări europene

Declarațiile lui Haldenwang au venit la câteva zile după ce doi cetățeni germano-ruși au fost arestați la Bayreuth, în Bavaria, pe 18 aprilie, acuzați că au pus la cale să atace situri militare și logistice din Germania în numele Rusiei.

Tot în aceeași perioadă, doi bărbați au fost acuzați în Marea Britanie că au declanșat un incendiu la un depozit care conținea transporturi de ajutor pentru Ucraina, în numele guvernului rus.

Între timp, în Suedia, serviciile de securitate investighează o serie de deraieri feroviare recente, pe care le suspectează că ar putea fi acte de sabotaj susţinute de stat.

În Cehia, Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare ale căilor ferate, a declarat luna trecută ministrul ceh al transporturilor, pentru Financial Times.

În Estonia, un atac asupra maşinii ministrului de interne în februarie şi cele asupra jurnaliştilor au fost comise de agenţi ai serviciilor secrete ruseşti, a declarat Serviciul de Securitate Internă al ţării.

Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, în acest an cu privire la posibile acte de sabotaj din partea Rusiei asupra unor situri militare.

„Concluzia evidentă este că a avut loc o intensificare reală a activității rusești”, a declarat Keir Giles, consultant senior la Chatham House, un think-tank cu sediul la Londra.

NATO, „îngrijorată de activitățile ostile” ale Rusiei

Un oficial guvernamental european de rang înalt a spus că, prin intermediul serviciilor de securitate ale NATO, au fost împărtăşite informaţii despre „răutăţile clare şi convingătoare ale Rusiei”, care au fost coordonate şi la scară largă.

A sosit momentul să „creştem gradul de conştientizare şi să ne concentrăm” asupra ameninţării violenței ruseşti pe teritoriul european, a avertizat acesta.

Totodată, joi, 2 mai, NATO a emis un comunicat în care s-a declarat „profund îngrijorată” de „activităţile ostile din ce în ce mai numeroase pe teritoriul aliat” ale Rusiei, menţionând că este o „campanie care se intensifică în întreaga zonă euroatlantică”.

Temerile tot mai mari legate de apetitul Rusiei pentru daune fizice împotriva adversarilor săi vin după un val de acuzaţii împotriva Rusiei privind campaniile de dezinformare şi de hacking.

Spre exemplu, vineri, Germania a promis consecințe pentru Moscova – într-o declarație susținută de UE și NATO – în legătură cu un atac de hacking din 2023 asupra partidului social-democrat al cancelarului Olaf Scholz.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *