Rusia va simula, la ordinul lui Putin, folosirea armelor nucleare tactice, „ca răspuns la amenințările unor oficiali occidentali”

Rusia va simula, la ordinul lui Putin, folosirea armelor nucleare tactice, „ca răspuns la amenințările unor oficiali occidentali”

Sub pretextul unor „declarații provocatoare” din partea Occidentului, armata rusă va efectua un exercițiu cu arme nucleare tactice la care vor participa în special trupe poziţionate în apropiere de Ucraina.

Într-un comunicat publicat luni pe Telegram, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că președintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea „în viitorul apropiat” a unui exercițiu cu „arme nucleare nestrategice”.

Pentru a justifica exercițiul, ministerul condus de Serghei Șoigu, un aliat de lungă durată al lui Vladimir Putin, evocă „declarații provocatoare și amenințări” din partea „anumitor responsabili occidentali”.

„În cursul exerciţiului vor fi luate o serie de măsuri (…) pentru pregătirea şi utilizarea de arme nucleare nestrategice”, a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de Agerpres.

Exercițiul va implica în principal unităţi de rachete din Districtul Militar Sud al Rusiei şi forţe navale, precizează Agerpres, care citează agențiile de presă Reuters și France-Presse.

Acest anunț survine ca urmare a unor declarații de la Moscova împotriva posibilității desfășurării de arme nucleare în Polonia. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat luna trecută că și-ar dori astfel de arme în țara sa după ce Rusia a militarizat enclava Kaliningrad și a instalat arme nucleare în Belarus pe fondul războiului din Ucraina.

În contextul războiului din Ucraina, liderul de la Kremlin a amenințat voalat în repetate rânduri cu folosirea armei nucleare. SUA și alte state occidentale denunță de regulă astfel de amenințări și dau asigurări că încă nu au observat schimbări în postura nucleară a Rusiei. În același timp, Kievul consideră aceste amenințări drept o tentativă de demoralizare și descurajare a Occidentului pentru a susține armata ucraineană în fața invaziei ruse.

Invadarea Ucrainei de către forțele armate ale Rusiei, ordonată de Vladimir Putin la 24 februarie 2022, a dus la cea mai gravă deteriorare a relațiilor dintre Moscova și capitalele occidentale de la criza rachetelor din Cuba, în octombrie 1962.