S-a dat startul lucrărilor la ”Autostrada Urșilor”. Când va fi gata noul drum

S-a dat startul lucrărilor la ”Autostrada Urșilor”. Când va fi gata noul drum

Segmentul din Autostrada Lugoj-Deva, care măsoară aproximativ 10 kilometri, este realizat în cea mai mare parte cu finanțare din PNRR și ar trebui să fie finalizat în următorii doi ani. În caz contrar, se pierde finanțarea.

S-a dat startul lucrărilor la ”Autostrada Urșilor”

Nicio bucată de asfalt nu a fost turnată până acum, iar constructorul nu a primit încă toate autorizațiile. Tronsonul este supranumit „Autostrada Urșilor” deoarece proiectul prevede construirea a două tuneluri prin munți pentru protejarea urșilor.

În această primăvară au fost reluate lucrările întrerupte în 2017. Primele utilaje pe au ajuns pe șantierul dintre localitățile Marginea și Holdea, singura poțiune de drum lipsă de pe Autostrada Lugoj-Deva.

Constructorul a primit deocamdată autorizație doar pentru porțiunea de drum până la tuneluri. „Se lucrează până să se ajungă la dealuri. Atunci se va putea ajunge și la acele tunele. Nu sunt tunele extraordinar de lungi, cam doi kilometri, care se pot face cu acele aparate destul de repede.

(Documentația n.r.) este depusă. Ei pot lucra în momentul ăsta pe tronsonul până în tuneluri, probabil în vreo două, trei săptămâni, vor primii și toate avizele și pentru tuneluri”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Tunelurile au fost cerute de autoritățile de mediu încă din 2013, astfel încât să protejeze fauna. Primul va avea 900 de metri, iar al doilea peste 1.900 de metri. Valoarea proiectului se ridică la 1,82 de miliarde de lei, fără TVA.

„Cred că este una dintre cele mai mari rușini ale României, acest tronson de segment de aproape 10 kilometri”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ionuț Ciurea, reprezentantul Asociației Pro Infrastructura consideră că șansele ca tronsonul să fie gata la finalul anului 2026 sunt zero, existând mai multe obstacole care trebuie depășite pentru a finaliza lucrarea.

„În acest moment, există autorizație de construire doar pentru cei aproximativ șapte kilometri. Șansele să fie gata la sfârșit de 2026 sunt zero.

În primul rând este termenul contractual, care este de 34 de luni. Iar punctul critic este exact zona de tuneluri. Al doilea element este partea tehnică.

Iar al treilea element este stadiul. În acest moment nu avem proiect tehnic aprobat”, a declarat acesta pentru stirileprotv.ro.