S-a descoperit o nouă specie de dinozaur cu brațe ridicol de mici VIDEO

RMAG news

Brațele incredibil de mici ale unei noi specii de dinozaur abelisaurid, Koleken inakayali, fac furori pe internet. Descoperită în La Colonia din Patagonia, aceasta datează de acum 70 de milioane de ani și are un set impresionant de brațe miniaturale. Credeai că cele ale lui T. rex erau mini? N-ai văzut încă nimic.

Dinozaurul cu brațe foarte mici

Noua specie cu brațe mici arată similar cu iconicul Carnotaurus, făcut celebru de Jurassic World. Totuși, Koleken este diferit, atât prin caracteristicile unice ale craniului, cât și prin dimensiunile sale reduse.

Scheletul parțial al lui Koleken descoperit în La Colonia include câteva oase de craniu, aproape toate oasele spatelui, un șold complet, câteva oase ale cozii și două picioare aproape complete. Nu e deloc rău, având în vedere că oamenii de știință au descris recent ceea ce ar fi putut fi unul dintre cele mai mari animale care au trăit vreodată, doar dintr-o mică parte a maxilarului.

Numele noii specii este derivat din limba poporului Tehuelche din Patagonia Centrală, Inakayal fiind numele unuia dintre ultimii conducători Tehuelche. A trăit acum aproximativ 70 de milioane de ani.

Ce au descoperit specialiștii

Descoperirile au fost scoase la lumină în cadrul unui proiect de cercetare asupra sfârșitului „epocii dinozaurilor” în Patagonia, finanțat de Societatea National Geographic. Proiectul se concentrează pe ultimele 15 milioane de ani ale Perioadei Cretacice, o perioadă de timp geologic care a fost istoric studiată mai bine în locuri nordice.

E important de mentionat că deja, proiectul oferă perspective asupra peisajului dinozaurilor din Patagonia în Epoca Cretacică Târzie, iar această descoperire adaugă la argumentul că La Colonia are o importanță globală.

„Această descoperire aruncă lumină asupra diversității de teropode abelisauride din Patagonia chiar înainte de evenimentul de extincție în masă”, a spus exploratorul Diego Pol într-o declarație trimisă prin e-mail la IFLScience.

„Studiul nostru analizează, de asemenea, evoluția abelisauridelor și a rudelor lor de-a lungul timpului și identifică impulsuri de rate accelerate de evoluție a craniului în Cretacicul Timpuriu. Acest lucru extinde ceea ce știm despre abelisauridele care trăiesc în această zonă în perioada Cretacică și arată că au fost mai diverse decât s-a înțeles anterior”.